Publicitat
Publicitat

Una substància que s’aspira en lloc de fumar-se

El procés necessita gas i pot ser molt perillós

El BHO, sigla de butane hash oil, és una manera de processar la marihuana que cada cop té més adeptes. Després d’aquest procés s’aconsegueix una marihuana molt concentrada que es pot consumir aspirant-la a través d’una pipa en lloc de fumar-la amb un porro. “És un pilotasso directe, molt més intens”, expliquen persones que l’han provat. La dosi de marihuana queda tan concentrada que, després del procés d’elaboració, 15 grams poden quedar reduïts a 0,5 grams. Aquesta concentració també es nota en el preu. Al mercat negre, un gram de BHO pot costar 120 euros, el doble que el de cocaïna.

Els instruments per transformar el cànnabis en oli es poden comprar a qualsevol ferreteria. Per improvisar un laboratori no cal invertir-hi més de 400 euros. El procés no té gaires complicacions, però “sense unes mesures de seguretat mínimes pot explotar”, segons adverteix Ivan Fornis, el responsable del Laboratori d’Anàlisi d’Energy Control. I és que l’extracció d’aquest oli es fa injectant gas butà a través d’un cilindre ple de cànnabis. “El gas torna a sortir i s’acumula a l’ambient”, explica Fornis. L’ideal seria fer-ho a l’aire lliure, evidentment, però la por de ser descoberts per la policia fa que el procés es faci dins de casa. I aquí hi ha el perill. Amb tanta acumulació de gas n’hi ha prou amb una espurna per provocar una forta explosió. A Collbató, la unitat canina dels serveis de rescat va trigar sis dies a trobar restes humanes entre la runa. En un altre cas, sis nois van resultar ferits quan un d’ells, en ple processament del BHO, va encendre una cigarreta.

Totes les fonts consultades coincideixen que aquesta manera d’aspirar la marihuana és més freqüent entre les persones que ja consumeixen la planta.

De Califòrnia a Catalunya

A Califòrnia, l’estat on el consum de cànnabis s’ha generalitzat més, el BHO està molt més estès. A Catalunya comença a créixer. “No hi ha gaire tràfic de BHO, a Catalunya s’elabora sobretot per a autoconsum”, explica Fidel Moreno, director de la revista Cáñamo. De fet, és un sistema que té molts adeptes entre els consumidors medicinals, que tenen més recança a consumir aquesta droga fumada. A més, el sistema “té un avantatge i és que un cop obtens l’oli el pots diluir i controlar-ne la dosi”, explica Fornis.

Per contra, el problema que presenta aquesta manera de consumir el cànnabis és que si s’han usat productes químics per fer créixer la planta, també queden concentrats en l’oli i s’acaben aspirant. És per això que a Califòrnia ja s’han inventat una nova manera per consumir la marihuana que, segons els experts, s’acabarà imposant també a Catalunya. Es tracta del Rosin i consisteix a premsar molt la marihuana per treure’n l’oli. “Actualment la pressió es fa amb les planxes de cabells o amb premses d’una o dues tones”, explica Fornis.

Visibilitzant l'assetjament sexual

Més continguts de