Successos
Societat Successos 29/03/2022

Cas Dalton: 15 detinguts per controlar el narcotràfic al Besòs i a la Mina

Els Mossos fan un dispositiu relacionat amb tirotejos del 2020 per decomissar marihuana i armes

3 min

BarcelonaDos homes i una dona assenyalen des de l’altra banda del carrer un bloc de pisos del barri del Besòs i el Maresme de Barcelona, en una illa d’edificis que limita amb la Mina de Sant Adrià de Besòs. Xiuxiuegen sobre el dispositiu policial que hi havia fa poca estona a l’entrada del bloc, que el desembre del 2020 va ser l’escenari d’un tiroteig. Aleshores uns veïns van gravar un vídeo que va circular per les xarxes socials en què se sentia una ràfega de trets que, segons verbalitzaven, s’havien disparat des de la finestra. També s’escoltaven crits i es veien unes persones que sortien corrents. D’aquest edifici, al carrer Alfons el Magnànim, aquest matí els Mossos d’Esquadra s’han endut un detingut.

Vídeo del tiroteig del desembre del 2020

Els familiars i els coneguts de l’arrestat han increpat els mitjans quan els agents l’han tret al carrer per posar-lo dins un cotxe patrulla per traslladar-lo a comissaria. Al barri tothom sap que s’ha fet un operatiu policial en què els agents han escorcollat diversos domicilis, tot i que pocs veïns en volen parlar obertament. Esquiven les preguntes dient que els conflictes venen de la Mina. Però el fet és que el dispositiu dels Mossos, en què han desplegat 350 agents de diverses unitats, s’ha estès tant a la Mina com als barris del Besòs i el Maresme i de la Verneda i la Pau. La policia ha anomenat aquesta investigació cas Dalton i vol ser un cop contra els clans familiars que intenten tenir el control del narcotràfic d’aquesta zona, que uneix Barcelona amb Sant Adrià.

Els Mossos han estirat el fil del tiroteig del desembre del 2020, juntament amb uns altres que van passar aquells mateixos dies, per desmuntar un entramat que presumptament es dedicava al tràfic de drogues, principalment al cultiu de marihuana, però que també tenia a l’abast armes de foc pels enfrontaments entre grups pel territori. A part del detingut al bloc del tiroteig del Besòs, altres arrestos s’han fet a la via Trajana de la Verneda i al carrer Saturn de la Mina. En total s’han detingut 15 persones, s’han escorcollat 19 immobles i s’han decomissat tres plantacions de marihuana.

Un dels blocs que els Mossos han escorcollat al barri del Besòs i el Maresme de Barcelona.

Conflictes en habitatges i espai públic

L’operatiu s’ha dispersat en una àrea extensa on des del desembre de l’any passat s’està aplicant el dispositiu policial Límits, que vol servir per coordinar els efectius de les comissaries dels municipis limítrofs i abordar les problemàtiques de seguretat. A la Junta Local de Seguretat de Barcelona de fa un mes, el cap de la Guàrdia Urbana, l’intendent major Pedro Velázquez, va admetre preocupació per “la franja del Besòs” pels conflictes en les ocupacions d’habitatges i en l’espai públic. Velázquez va assegurar llavors que calia “una presència continuada” de la policia en aquesta zona per fer unes actuacions “de xoc intenses”. El conseller d’Interior, Joan Ignasi Elena, ha aprofitat el balanç de l’operació d’aquest matí per reivindicar en un tuit que “la vida als barris no pot estar amenaçada per l’activitat delinqüencial”.

Tuit del conseller d'Interior

De fet, els veïns del barri del Besòs i el Maresme van sortir al carrer fa un mes per demanar més agents. En la manifestació que va recórrer el barri, els veïns van denunciar que unes màfies ocupen els domicilis que estan buits –propietat de bancs i fons voltors– i després els relloguen per utilitzar-los com a magatzems d’objectes robats o per cultivar-hi plantacions de marihuana.

stats