Seguretat
Societat Successos 28/07/2022

Catalunya ja registra 14 denúncies per punxades i l'oci nocturn resta "expectant" a les indicacions de Mossos

No s'han detectat substàncies a les anàlisis fetes a les víctimes ni s'ha relacionat cap cas amb agressions o abusos sexuals

Mar Bermúdez i Jiménez
2 min
Imatge d'arxiu d'una discoteca

BarcelonaAquest dijous una jove ha presentat una nova denúncia per punxada i submissió química en una discoteca a Lloret de Mar. Amb aquesta denúncia s'eleva a 11 el nombre de casos al municipi que, juntament amb els 3 de Barcelona, situen Catalunya amb un total de 14 víctimes de submissió química per punxada. Hi podria haver encara una quinzena denúncia a Barcelona, la d'una noia que ha explicat la seva vivència a través de Twitter. La noia, Míriam Alba, ha explicat que mentre ballava a la discoteca Arena Classic de Barcelona va notar una punxada a la cama esquerra i, d'entrada, es va pensar que eren claus. Quan va anar a buscar els vigilants de seguretat, es va desplomar i va quedar semiinconscient. Va demanar ajuda de seguida que va poder i els vigilants van avisar els Mossos. Segons ha dit a Rac1, les càmeres no van captar l'agressor, perquè els fets van passar just en un punt mort, i per això ella creu que era un atac premeditat. Segons l'informe de l'Hospital Clínic, la Míriam va ser víctima de submissió per substància química, però la noia assegura que els metges no van poder detectar de quina substància es tractava.

Els Mossos d'Esquadra continuen investigant cada cas i asseguren que encara no s'han trobat rastres de cap substància química en les anàlisis fetes a les noies. També neguen, per ara, que cap cas estigui relacionat amb un delicte d'agressió o abús sexual posterior, ni tampoc amb cap robatori. Per tant, les intencions darrere la punxada encara no són clares.

Davant la situació, el representant de l'Associació de Sales de Concerts de Catalunya (ASACC) i responsable de Razzmatazz, Lluís Torrents, ha declarat que el sector de l'oci nocturn està "molt preocupat", i que resten "expectants" a indicacions d'actuació per part dels Mossos. Torrents ha explicat que "als locals ja es fan registres, però es focalitzen en elements de dimensions més grans", i ha afegit que detectar objectes més petits "pot ser complicat", encara més sense tenir "detalls sobre què cal buscar". Les incògnites que envolten la pràctica de les punxades tenen el sector en alerta, però també sense eines per actuar. Torrents ha demanat no vincular directament els fets a l'oci nocturn, ja que tot i que és el lloc on han passat els fets, els locals "no en són responsables". Tot i això, ha assegurat que el sector està "disposat a col·laborar en tot el que sigui necessari".

La investigació continua oberta

Els Mossos segueixen mantenint les recomanacions d’acudir immediatament als professionals sanitaris abans de fer la denúncia, per tal de poder obtenir la mostra necessària i identificar la substància. L'objectiu del cos de seguretat continua sent trobar la motivació i entendre la forma d'actuar dels atacants. Per altra banda, el missatge dels Mossos d'Esquadra és de calma i precaució per no generar un "clima de terror", tal com va declarar la portaveu de Mossos d'Esquadra, Montserrat Escudé, dilluns. Reconeixia, tot i això, que es tracta de casos que generen "molta inquietud i molta preocupació". Els Mossos també adverteixen de possibles missatges d'alerta falsos a les xarxes socials i fins i tot imitadors que punxin sense cap substància. Les investigacions continuen obertes en col·laboració amb l'Europol, ja que França i el Regne Unit fa mesos que investiguen aquesta pràctica.

stats