Successos
Societat Successos 07/06/2023

Cinc dies de festa per cada deu detencions a la frontera: la polèmica ordre d'un policia

La direcció de la Policia Nacional ha expedientat l'inspector d'Irun que va implantar la norma entre els agents

2 min
Vehicles de la policia nacional en una imatge d'arxiu.

Barcelona"A partir de l'1 de juliol del 2023, en funció del nombre de detinguts durant el cap de setmana, es concediran els següents dies de compensació: per zero detinguts, dos dies de compensació; per un detingut, tres dies; per més dos detinguts, quatre dies; i per més de deu detinguts, cinc dies". És una ordre que el cap de la Unitat Local d'Estrangeria i Fronteres de la Policia Nacional a Irun (Guipúscoa) va emetre fa pocs dies. Proposava una mesura que no recull cap reglament: com més persones detingui un agent, més dies de festa tindrà després. A més, la Policia Nacional al País Basc només té competències d'estrangeria i, tal com apunten des del sindicat policial Jupol, es pot interpretar que l'inspector en cap premiava els agents que aconseguien arrestar més immigrants.

"Quan els agents de la comissaria ho van veure es van posar de seguida en contracte amb nosaltres", explica en declaracions a l'ARA el portaveu de Jupol, Pablo Pérez. Ha estat el mateix sindicat el que ha denunciat públicament la situació i també ha alertat els caps de la policia espanyola. De fet, l'ordre ja s'ha anul·lat i la direcció de la policia ha expedientat l'inspector que la firmava, segons fonts policials. La mesura no es va arribar a aplicar, perquè entrava en vigor a finals de mes.

L'inspector, segons fonts consultades, fa pocs mesos que està destinat a Irun. Des de Jupol alerten que les penalitzacions no s'haurien de limitar a aquest agent. "No n'és l'únic responsable", avisa Pérez. El 2019, de fet, ja es va detectar una instrucció semblant. Llavors, l'inspector expedientat ara no hi era, però sí que hi havia un dels caps de la brigada que encara continuen en el càrrec.

"Un error absurd"

La polèmica ha obligat a reaccionar el delegat del govern espanyol a Euskadi, Denin Itxaso, que ha assegurat que era un "error absurd" que "no es correspon amb el funcionament ordinari" de la policia. "Al segle XXI, el rendiment de la policia i la seva eficàcia no depèn del nombre de detinguts. Aquesta manera de fer fa molts anys que es va extingir", ha lamentat. A més, ha afegit que l'inspector era l'únic responsable de l'ordre perquè el dia que la va emetre no hi havia el seu superior. És una qüestió que s'haurà d'aclarir els dies vinents.

stats