L'Ertzaintza busca l'assassí d'almenys quatre homes gais a Bilbao

El presumpte autor quedava amb les víctimes a través d'una aplicació de cites i els robava diners abans de matar-les

3 min
El Casc Antic de Bilbao en una imatge d'arxiu

BilbaoUna sèrie de morts els darrers mesos a Bilbao, tots homes homosexuals, estan ara sota investigació com una cadena de crims comesos per un mateix autor. L'Ertzaintza busca un noi d'entre 20 i 30 anys com a presumpte responsable de l'assassinat d'almenys quatre homes a la ciutat, segons van informar aquest dimarts mitjans d'EiTB citant fonts properes al cas. Les mateixes fonts apunten que la policia basca ja hauria identificat l'home i estaria treballant per localitzar-lo.

El cas d'una de les víctimes el desembre passat, un home de 43 anys d'Ondarroa, va disparar les alarmes després que es detectés que li havien sostret una quantitat important del compte corrent, segons van denunciar els seus familiars. En un primer moment s'havia considerat aquesta mort i unes altres tres anteriors com a naturals, però la denúncia de la família va donar ales a la investigació que s'ha conegut fa uns dies.

L'Ertzaintza ha detectat grans similituds i una connexió amb les tres morts anteriors a la mateixa ciutat entre el setembre i l'octubre: totes les víctimes són homes gais i a tots ells posteriorment els van desaparèixer diners dels seus comptes. Per als investigadors hauria estat fonamental el testimoni d'un home que el mes de desembre passat va aconseguir escapar de l'agressor després de demanar auxili als seus veïns, tal com recull una informació d'El Correo.

El sospitós localitzava les víctimes a través d'una aplicació de cites utilitzada per la comunitat homosexual i després utilitzava drogues de submissió per robar-los abans de matar-los. En una de les mostres de sang congelades després de l'autòpsia ja han aparegut rastres d'èxtasi líquid o GHB. Els forenses estan pendents de fer les proves als altres tres cadàvers. Fonts de l'Ertzaintza, citades per alguns mitjans, afirmen que aquesta és una de les investigacions més complexes a què s'han enfrontat.

De moment, del sospitós només n'ha transcendit l'edat –té entre 20 i 30 anys– i el modus operandi de quedar amb les víctimes a través de l'aplicació i, un cop a casa, sedar-les i buidar-los els comptes bancaris amb una transferència a un altre compte. Els agents creuen que, a banda de Bilbao, s'hauria mogut per Madrid i pel País Valencià. Per ampliar la línia de recerca, l'Ertzaintza ja ha contactat amb altres cossos policials per si el suposat autor hagués deixat rastre en alguna altra comunitat autònoma.

Les sospites de la policia basca no s'acaben aquí. Estan analitzant almenys quatre morts més dels darrers mesos que també van ser tractades com a morts naturals per veure si hi ha indicis que podrien haver estat víctimes del mateix assassí. Això, si es confirma, elevaria a vuit els homicidis investigats. Segons ha transcendit, aquestes persones tenien edats semblants i vivien a la zona del barri antic de Bilbao. De moment, només les primeres quatre morts detectades com a sospitoses estan sent objecte d'investigació judicial, mentre que les altres quatre encara estan pendents d'una indagació policial més detallada.

La notícia d'un possible assassí en sèrie de persones gais ha alarmat la comunitat homosexual de Bilbao. El que en un primer moment va ser sorpresa i preocupació, ara s'ha transformat en por i neguit perquè els agents detinguin el sospitós. A les xarxes socials, algunes veus del col·lectiu retreuen a l'Ertzaintza que no hagi reaccionat abans i investigat la connexió entre les persones mortes: la mateixa zona, en pocs mesos i pertanyents al col·lectiu gai. També critiquen l'Ajuntament i el govern basc que no s'hagi posicionat de manera contundent davant d'aquests assassinats.

stats