Successos

Festes en mansions de Barcelona i cotxes de luxe: detenen el fals hereu d'un multimilionari

El jove, de 27 anys, llogava pisos i àtics de luxe amb transferències de diners falses

3 min
La Shopping Night Barcelona

BarcelonaTriava àtics d'hotels de luxe i mansions a preus prohibitius, hi organitzava festes multitudinàries durant un cap de setmana i després desapareixia. Es feia passar pel fill d'un ric magnat americà acabat d'arribar a Barcelona, però en realitat era un estafador de només 27 anys que deixava un rastre de deutes per pagar als immobles que suposadament havia llogat per traslladar-s'hi a viure una temporada. No tenia pràcticament res en propietat ni ingressos. Els Mossos l'han detingut dues vegades en menys d'un mes i li atribueixen diversos episodis similars d'estafes que sumen uns 300.000 euros.

La manera de fer era sempre similar: es posava en contacte amb una immobiliària d'habitatges de luxe (o un hotel) i s'interessava pel lloguer d'algun immoble. Tant la documentació que aportava com les transferències de diners que pactava eren falses i els diners mai arribaven als destinataris. Ell, però, ja se les empescava per poder instal·lar-se al pis o la casa ràpidament. La seva aparença, movent-se en cotxes de luxe com Lamborghini o Tesla també aconseguits estafant o fins i tot presentant-se amb un fals xofer, ajudaven a donar una aparença de veritat a la seva història i que les immobiliàries el deixessin entrar fins i tot abans d'haver signat formalment el contracte. "Era una estafa a sobre d'una altra. Era el seu modus vivendi", exposa el caporal Albert, investigador dels Mossos d'Esquadra de la unitat de Sarrià-Sant Gervasi.

El jove en tenia prou amb un o dos dies per organitzar una gran festa, on aprofitava per seduir els convidats, guanyar credibilitat i que s'anés consolidant la imatge d'ell com un autèntic milionari. Les reunions també li servien per fer nous contactes que el podien conduir a noves víctimes, segons apunten els Mossos. En el moment de la seva segona detenció, segons els agents, l'home era en un conegut hotel de Barcelona amb una noia que va explicar que havien viscut junts abans en un pis de luxe de la ciutat. Quan va ser detingut va dir que patia mitomania, un trastorn obsessiu per obtenir l'admiració dels altres.

El primer cas que arriba als Mossos és el 14 de febrer amb la denúncia d'una propietària. La immobiliària que li gestionava el pis havia tramitat el lloguer i s'havia confiat perquè el detingut també era client de les mateixes finques a Madrid. Abans de tancar l'acord per estar-se a la residència 18 mesos, va demanar passar-hi dos dies per veure si realment li agradava. Hi va passar tot el cap de setmana: hi va celebrar dinars i festes amb moltes persones i després va desaparèixer sense haver pagat ni un euro.

Dos dies després d'aquesta primera alerta, els agents van rebre un segon cas. Un home s'havia interessat per un xalet i el volia llogar durant un mes per 16.500 euros. Va explicar que venia del Canadà i que era a la ciutat per cobrar l'herència de la seva mare. Va presentar tota mena de documentació falsificada, fins i tot suposades captures de pantalla dels comptes bancaris del seu pare amb un saldo de 80 milions i un justificant que havia fet l'ingrés de la reserva, uns diners que mai van arribar. També ensenyava una captura falsa de la seva targeta de crèdit. Posava que era de la filial del BBVA als Estats Units, una entitat que va ser venuda el 2020 i va canviar de nom. En aquella ocasió va estar-se setmanes a la casa abans de fugar-se.

Un precedent a Sitges

La investigació va permetre arribar fins a Sitges, on el maig de l'any passat s'havia produït un cas amb moltes similituds. En aquella ocasió, l'estafador havia arribat en un cotxe de luxe i amb xofer privat per instal·lar-se durant tres dies en un xalet. "Canviava petites coses de la seva versió", apunta el caporal. A vegades canviava de nom, però la mentida de fons sempre era la mateixa.

La primera detenció del jove va ser el 16 de febrer. El jutge va deixar-lo en llibertat amb càrrecs i només un mes després va tornar a actuar. El 13 de març es va denunciar una estafa en un àtic dúplex d'un hotel on el lloguer mensual era de 22.400 euros. Un client l'havia reservat per a tot un any, però després d'instal·lar-s'hi uns dies tot havia resultat mentida. Les transferències de 36.000 euros pels honoraris de la immobiliària mai van arribar a ingressar en cap compte.

Els Mossos van saber aquest últim cas quan l'home encara vivia al dúplex de l'hotel i el van anar a detenir. Va ser allà, al mig del passeig de Gràcia, on el van trobar instal·lat amb una noia sense haver pagat encara l'estada. De nou, va quedar detingut i després va quedar en llibertat amb càrrecs. De moment se l'ha detingut per tres fets, però fonts policials avisen que segurament no seran els únics. De fet, té antecedents per estafar i abans d'arribar a Barcelona estava instal·lat a Lleó i viatjava molt a Madrid buscant, també, hotels i pisos de luxe.

stats