Successos

El Govern accepta indemnitzar una víctima del foam amb 70.000 euros

Interior assumeix el dictamen de la Comissió Jurídica Assessora i descarta que la dona actués amb "imprudència"

C.M.C.
2 min
Un antiavalot dels Mossos amb una llançadora de foam en les protestes per Hasél a Barcelona.

BarcelonaEl Govern ha acceptat indemnitzar amb 69.218 euros una dona que va resultar ferida durant les protestes a Barcelona contra la sentència del Procés, l'octubre del 2019, per l'impacte d'un projectil de foam dels Mossos d'Esquadra. Segons ha avançat El País i ha confirmat l'ARA, el departament d'Interior ha assumit el dictamen de la Comissió Jurídica Assessora, l'òrgan consultiu de la Generalitat, que va concloure que el cos policial va actuar de manera "desproporcionada". L'informe de la comissió assenyalava que molt probablement un dels projectils disparats va impactar al cap de la jove en una zona on no es produïen aldarulls i va descartar que la jove actués amb "imprudència", motiu pel qual es va proposar una indemnització de prop de 70.000 euros.

Tal com va avançar l'ARA, l'Olga va quedar greument ferida: va patir un traumatisme cranioencefàlic i la van ingressar a l'UCI. L'endemà va ser operada d'urgència. Va estar ingressada tretze dies, però les seqüeles han anat molt més enllà. El 2020 li van acreditar una pèrdua d’audició del 85,8% a l'orella esquerra i també va patir una crisi epilèptica greu per lesions cerebrals. També li ha quedat un forat al crani d'1,8 cm i una cicatriu de 23 cm. "Malgrat que no hi hagi cap prova concloent, les lesions de la víctima són compatibles amb les d’una bala de foam i, per tant, existiria un nexe causal", afirma ara la conselleria d'Interior.

Una testimoni relata en un àudio com la bala de foam impacta a la cara de l'Olga

La víctima demanava 200.000 euros d'indemnització per les seqüeles derivades del traumatisme. En canvi, en un primer moment, Interior plantejava rebaixar-la a 30.000 euros. Ara, el departament ha descartat finalment que la víctima actués amb "imprudència", tal com defensava en un inici. "Queda acreditat que existeix un dany real i efectiu en la demandant", ha afirmat el Govern, que conclou que els antidisturbis dels Mossos van actuar en el lloc on es trobava sense que quedés demostrat que en el punt concret on es va disparar el projectil hi hagués disturbis i que la víctima es quedés allà en un "context de perill", com havia defensat Interior. De fet, la conselleria insistia que la dona no havia adoptat mesures d'autoprotecció davant una situació "altament conflictiva".

A les 22.54 hores, la víctima era amb una amiga als Jardinets de Gràcia de Barcelona. Era el 18 d'octubre del 2019 i molta gent tornava a casa després d'una concentració contra la sentència del Procés. Als jardinets no hi havia cap manifestació. De sobte, l'Olga va veure com s'acostaven tres furgonetes dels Mossos d'Esquadra. En aquell moment una noia gravava un àudio que ho va captar tot, fins i tot els trets. L'ARA va tenir accés a aquest àudio que recull aquesta successió de fets. "Venen cap aquí, tira cap a dalt. Has sentit el tret? Estan disparant. L'han tocat a la cara. És a terra inconscient". Parlaven de l'Olga.

stats