Successos

Mor una família amb dos fills petits en l'incendi d'un local ocupat a Barcelona

Feia més d'un any que hi vivien i els Mossos investiguen si el foc està relacionat amb una baralla d'hores abans

5 min
Els bombers de Barcelona treballant a l'interior del local

Barcelona"Els veïns feia temps que avisàvem que algun dia aquí hi passaria una desgràcia i ningú no feia res. I avui ha passat... I és terrible", explicava aquest dimarts al matí un veí del número 20 de la plaça Tetuan de Barcelona, on aquesta matinada un incendi s'ha cobrat la vida dels quatre membres d'una família: pare, mare i dos fills molt petits, l'un de tres anys i l'altra de només pocs mesos, nascuda aquest any. El nen anava a l'escola Santa Anna. El pare mort aquesta matinada, que respon a les inicials N.I., era d'origen pakistanès i tenia 40 anys, i la mare, V.D., de 39, era romanesa. Feia més d'un any que vivien en una antiga oficina bancària d'Evo Banco, i els serveis socials municipals feien seguiment dels menors des que van tenir constància, el setembre d'aquest any, que malvivien en aquest local ocupat. Aquesta matinada, per causes que encara s'estan investigant, els baixos s'han incendiat i la família ha quedat atrapada a dins.

Quan els Bombers i els serveis del Sistema d'Emergències Mèdiques (SEM) han arribat a l'edifici han intentat reanimar els quatre membres de la família, però no han aconseguit salvar-los la vida. L'incendi estava "totalment desenvolupat," segons ha explicat el cap de servei, Àngel López, que ha avançat que els matalassos que hi havia a dins han esdevingut "una càrrega de foc important". Quatre persones més –tots adults– que també s'estaven als baixos ocupats s'han pogut confinar en un pati d'on els han rescatat els equips d'emergència i han sigut traslladats a l'hospital amb "intoxicacions lleus". No s'ha precisat quina relació tenien els ferits amb les víctimes, però els veïns han detallat que, a banda de la família, el local solia allotjar més persones. De fet, l'espai havia sigut font recurrent de conflictes, amb baralles i sorolls, però desvinculaven les quatre víctimes d'aquesta problemàtica.

Aquesta mateixa matinada, cap a les dues, hi ha hagut una baralla entre dos grups que ha obligat la policia a visitar l'edifici. El conseller d'Interior, Joan Ignasi Elena, ha confirmat que els Mossos han hagut d'intervenir per resoldre "un incident de convivència" amb "disputes i baralles" i que han "mediat". Segons el cos, els agents han identificat totes les persones que havien format part d'aquesta "forta discussió" entre dos grups. Un grup s'ha quedat al local i l'altre ha marxat. Ara els Mossos investiguen si el foc que s'ha produït unes quatre hores després està relacionat amb aquesta baralla d'abans. Segons ha pogut saber l'ARA, a part del fet que hi vivia la família, els Mossos tenien localitzat el local com un lloc que s'havia convertit en un espai de pas de persones amb antecedents policials. Aquesta gent itinerant es vincula amb la disputa d'aquesta matinada i per això ara es vol esbrinar si l'origen del foc realment ha estat accidental o ha pogut ser provocat per algun conflicte previ.

"Els veïns havíem denunciat en més d'una ocasió que hi havia baralles i sorolls i que tenien el servei d'aigua punxat", explicava Miquel Guimerà, que viu al pis de sobre i que aquesta nit ha sentit una forta pudor de cremat que l'ha posat en alerta. Quan ha obert la galeria ha vist el fum negre i ha sentit els crits, i ha sigut llavors quan ha baixat al carrer per intentar ajudar i per sortir de casa amb la dona i els seus dos fills. Guimerà explicava que els serveis d'emergència han intentat accedir al local des de casa seva, però que han "trigat molt" a poder-hi entrar perquè primer n'havien de treure el fum: "Ha sigut llarguíssim". Els seus fills solien jugar al carrer amb el nen gran de la família morta –que també solia jugar sol en un parc proper– i avui estaven molt afectats per la notícia. "Sentir els crits de les persones atrapades i veure el fum era molt angoixant", resumeix.

Ocupat fa gairebé dos anys

L'avís l'han donat quasi al mateix temps els veïns del pis de dalt del local afectat i una persona que caminava pel carrer i ha vist les flames, quan faltaven pocs minuts per a les sis del matí. Segons els responsables de la cafeteria del costat del local incendiat, va ser ocupat per primer cop coincidint amb el temporal Gloria i, llavors, tot i les trucades, ningú no el va desallotjar. I els problemes s'hi van enquistar. Els Mossos han reconegut que van tenir constància de l'ocupació aquell mateix gener, aviat farà dos anys, i que "pocs dies després" el representant legal de l'entitat bancària va denunciar-ho als jutjats.

Segons els veïns, el primer grup que hi va entrar era força més conflictiu que la família que hi vivia ara, que acollia sovint altres persones amb qui sí que solien repetir-se els conflictes. "Jo aquí hi he vist sang, crits... de tot. Era evident que un dia hauríem de lamentar alguna cosa més", resumia una veïna mentre esperava poder entrar a casa seva. D'altres explicaven que la família tenia el local molt cuidat, que quan quedava la porta oberta es veia tot molt ben endreçat i adaptat com a habitatge. A l'edifici no s'hi ha vist risc estructural i, un cop extingit el foc i ventilat, els veïns han pogut tornar a casa.

L'interior del local on vivia la família morta en l'incendi a Barcelona.
L'interior del local on vivia la família morta en l'incendi a Barcelona.
Un dels racons del local on vivia la família morta en l'incendi a Barcelona.

Atesos des del setembre

Els serveis socials de l'Ajuntament de Barcelona van detectar la família el setembre d'aquest any i durant aquest temps han fet 82 intervencions socials: una visita mensual, ajudes puntuals per a despeses de menjar, farmàcia, transport, roba, i a banda també se'ls ha fet un acompanyament a altres serveis, com sanitat o educació. Segons els serveis socials, la parella tenia cura dels dos fills i en les diverses intervencions mai es va detectar "cap indici de maltractament ni abandonament" que fes necessari obrir un expedient de desemparament en què intervingués la DGAIA. "Sempre se'ls havia valorat positivament", ha dit la tinenta d'alcaldia de Drets Socials, Laura Pérez, que ha assegurat que els dos menors anaven a les visites pediàtriques i el més gran estava escolaritzat. "És una situació de pobresa i exclusió social", ha subratllat Pérez, que ha denunciat la falta d'ajudes d'altres administracions amb competències en habitatge, referint-se a la Generalitat, i els obstacles insalvables amb què topen les persones amb situació administrativa irregular, com eren les víctimes, ja que no poden accedir a prestacions com l'ingrés mínim o la renda garantida i ni tan sols a un habitatge de la taula d'emergència.

Pérez ha explicat que la família sobrevivia amb els ingressos procedents de la venda de la ferralla i que mantenia en les millors condicions que podia el local ocupat, propietat del banc Evo. En aquest sentit, ha admès que fins i tot si l'Ajuntament els hagués ofert una "alternativa" per viure-hi, aquesta hauria estat "pitjor" que la que tenien perquè només se'ls pot oferir un alberg i una habitació d'hostal, que moltes famílies en la mateixa situació rebutgen. La família tenia subministrament elèctric i, en l'última revisió del 18 d'octubre, no es va detectar cap anomalia en interruptors o el quadre elèctric ni tampoc que punxessin el comptador, però l'Ajuntament no sap qui pagava el servei.

Els Bombers i els Mossos d'Esquadra treballant on hi ha hagut l'incendi que ha acabat amb la vida de quatre persones a la plaça Tetuan de Barcelona.
stats