Successos

Com va intentar infiltrar-se a Catalunya la màfia que amenaça la princesa d'Holanda

L'explosió d'un caixer va ajudar els Mossos i la Policia Nacional a detectar els tentacles d'un grup criminal relacionat amb la Mocro Maffia

4 min

BarcelonaEl gener del 2020 es van produir dos robatoris en caixers automàtics de Martorell i Cerdanyola del Vallès. Els assaltants van col·locar explosius a l'exterior del caixer i van accedir fins als diners. Els Mossos d'Esquadra van obrir una investigació i van detectar que la tècnica que havien utilitzat els lladres era molt "sofisticada", en paraules del subinspector José Merino, cap de l'àrea central de delictes econòmics. Feien servir una barreja de gasos que, a l'entrar en contacte, produïen una forta explosió. Els Mossos poques vegades s'havien trobat amb una estratègia com aquesta, però no era la primera vegada que s'utilitzava. Es repetia el patró en un atracament a Alemanya i alguns més als Països Baixos. I, amb l'ajuda de la policia alemanya, es va identificar una persona: residia a Catalunya i tenia relació amb un altre robatori a Paterna (València) de les mateixes característiques que estava investigant la Policia Nacional. El febrer del 2021 es va crear un equip conjunt dels Mossos i la Policia Nacional: l'operació Tàndem. D'entrada poc s'imaginaven que aquelles explosions els conduirien fins a la màfia més perillosa d'Holanda, que mirava d'assentar-se a Catalunya.

Es va centrar la investigació en el primer identificat, d'origen holandès, i en unes quantes persones del seu entorn. Totes elles tenien entre 30 i 35 anys i conformaven un grup criminal. "De primeres, semblen persones normals", explica l'inspector de la Policia Nacional Esteban Patricio, cap del grup 32 de delinqüència econòmica i anticorrupció de la brigada provincial de la policia judicial. Ara bé, els seguiments van demostrar que no s'havien de quedar amb la primera impressió: "Tenien un alt nivell de vida", explica Merino. Cotxes de luxe, bons domicilis, joies cares. Tot això sense tenir un duro al compte corrent. Com s'ho feien? El fil dels diners dels caixers automàtics va donar la resposta. L'objectiu de la seva estada a Catalunya era blanquejar els bitllets que havien robat anteriorment. Tenien empreses pantalla amb les quals compraven diversos béns, entre ells els cotxes, i també havien invertit en negocis lícits. Un d'ells: un bar de Barcelona que oferia servei de xixa. Els investigats fins i tot eren clients d'un bufet d'advocats català per poder conèixer com es podien anar introduint legalment en el teixit del país. Un cop blanquejats, "gaudien de la vida".

Entre Barcelona i Amsterdam

S'estaven establint a Catalunya, però dos d'ells, presumptament els caps del clan, viatjaven constantment a Amsterdam. Aquí els investigadors els van començar a relacionar amb la Mocro Maffia, un dels grups criminals més perillosos d'Europa. Coneixien persones que formaven part d'aquesta màfia i tenien unes tàctiques similars. Aquí la Policia Nacional i els Mossos comencen a descobrir la dimensió de l'operació. La seva principal hipòtesi és que estan davant d'una facció de la Mocro Maffia, un grup creat als anys 80 per clans familiars d'origen marroquí.

En un principi estava vinculada al tràfic de marihuana, però han anat molt més enllà: es tracta d'una màfia vinculada amb l'assassinat de periodistes que l'investigaven com l'holandès Peter R. de Vries –el principal sospitós va ser detingut a Catalunya–, relacionada amb l'homicidi fallit d'un fiscal o que ha amenaçat l'hereva de la corona holandesa. Una màfia que el 2012 va iniciar una guerra interna que va deixar més d'un centenar de morts –un d'ells a Barcelona–. Un dels més macabres, l'aparició d'un cap en un concorregut bar d'Amsterdam. El 2017 va ascendir un nou líder que va portar una treva interna, Ridouan Taghi, detingut a Dubai el 2019. L'ombra de la Mocro Maffia va més enllà d'Holanda, amb connexions amb els principals narcos colombians. També s'ha detectat la seva presència a la Costa del Sol, un dels principals punts de la droga a Europa.

Ridouan Taghi en una imatge d'arxiu

Ridouan Taghi en una imatge d'arxiu

Els sospitosos que s'estaven establint a Catalunya, però, no són considerats caps d'aquesta màfia. La investigació continua per saber quina connexió exacta tenien amb Taghi, ja que de moment la policia no la té del tot clara. "No abaixem la guàrdia", afirma Patricio.

El dia D va ser el passat 13 d'octubre, un dijous. Es va iniciar un operatiu simultani amb la policia dels Països Baixos. Entrades, escorcolls i dues detencions a la Haia, els dos principals sospitosos. Quatre persones més han quedat com a investigades i una persona es va entregar quatre dies després a la comissaria de Mataró. No es descarten noves detencions.

El subinspector José Merino, cap de l'àrea central de delictes econòmics, i l'inspector Esteban Patricio, cap del grup 32 de delinquència econòmica i anticorrupció de la brigada provincial de la policia judicial, aquest dimecres en roda de premsa

Els escorcolls van demostrar als Mossos tot allò que ja havien anat veient: luxe i més luxe. Hi van trobar turismes d'alta gamma, motos d'aigua, monedes d'or certificades... i dos milions d'euros en efectiu en un forat. A més, també tenien diverses armes de foc real i munició per protegir tot això. Ara el grup es considera desarticulat gràcies a la rapidesa de la policia, però no es descarten noves detencions i la investigació continua per intentar trobar els vincles entre els detinguts, que ja estan en una presó a Holanda, i la Mocro Maffia. Tot apunta que funcionaven com una cèl·lula independent, però la policia té clar que volien fer de Barcelona una base per blanquejar bitllets relacionats amb la màfia holandesa.

Arma de foc requisada durant l'operació Tàndem
stats