Incendi forestal
Societat Successos 28/03/2023

L'incendi al País Valencià continua descontrolat però dona treva a la serra d'Espadà

El foc ja ha cremat 4.300 hectàrees i ha obligat a evacuar els veïns de tres municipis més

3 min
Un hidroavió durant les tasques d'extinció a l'incendi que crema des de dijous a la comarca valenciana de l'Alt Millars.

ValènciaEls pitjors pronòstics s'han complert: l'incendi que des de fa cinc dies crema a la comarca valenciana de l'Alt Millars ha augmentat la seva dimensió. Els serveis d'emergències malden ara per contenir l'avanç del flanc nord-oest, cap al municipi de la Font de la Reina, on els mitjans terrestres treballaran tota la nit per intentar controlar la "gran voracitat i virulència" del foc a l'espera que els aeris s'hi puguin sumar al matí. Segons ha explicat aquest dilluns la consellera valenciana de Justícia i Interior, Gabriela Bravo, els punts més conflictius es troben a hores d’ara entre els municipis de Montant i Montanejos, seguint la carretera CV-195, així com al tram entre Montant i la Font de la Reina. El canvi de vent ha reduït l’amenaça a la serra d’Espadà, que era el punt de més preocupació a primera hora de la tarda, i des de les 19 hores el foc ha anat canviant la seva direcció cap a la Font de la Reina. "El problema demà és que continuarem tenint vents de ponent, sobretot a la primera part del matí, encara que no superaran, com a màxim, els 30 quilòmetres per hora", ha explicat Bravo.

Fins ara, l'incendi a l'interior nord del País Valencià ja ha calcinat 4.300 hectàrees i té un perímetre de 50 quilòmetres. En les últimes hores ha obligat a evacuar tres localitats més: Figueres, Pavies i Torralba. Se sumen així a les de Montanejos, Montant, la Font de la Reina, la Pobla d'Arenós, Aranyel i els llogarets dels Calpes, els Cantos, la Monzona, l'Alqueria de Montanejos i l'Artejuela, desallotjades totes entre dijous i divendres de la setmana passada, quan es va iniciar el foc. Amb els tres nous municipis evacuats aquest dilluns ja són prop de 1.600 les persones que hauran de dormir fora de casa pel foc. La majoria dels ciutadans desallotjats estan acollits en cases de familiars, en altres habitatges de la seva propietat o en un càmping, un hotel i altres instal·lacions a les localitats de Navaixes i Sogorb.

"Tenim el pitjor dia des del punt de vista meteorològic. El dia més complicat i fins i tot el més perillós per als professionals de l'extinció", havia avançat a primera hora del matí Bravo, que havia destacat el perill de ratxes de vent de fins a 70 quilòmetres per hora i una orografia molt complexa. Per evitar que les flames creixin encara més, hi treballen més de 500 bombers, 50 camions i 22 mitjans aeris. Aquest dilluns, els equips s'han concentrat a l'embassament d'Arenós per evitar que l'incendi travessi la carretera CV-20 i el barranc de la Maigmona.

El principal objectiu dels bombers era evitar que les flames arribessin al Parc Natural de la Serra d'Espadà, la cadena muntanyosa més extensa de la demarcació de Castelló. De moment el foc "no hi ha arribat a entrar", ha afirmat Bravo, que s'ha atrevit a verbalitzar que és una zona que ara està "més tranquil·la". "No la descuidarem, perquè sabem que en qualsevol moment els vents poden tornar a activar els punts calents, i per això hi haurà mitjans refrescant i vigilant aquesta zona", ha afegit. En aquest escenari, ha dit, encara no es plantegen el reallotjament dels veïns desallotjats, però sí que s'ha pogut desconfinar el municipi de Caudiel, després de la millora de les condicions a la zona.

Visita de Pedro Sánchez

Per donar suport als equips d'extinció, aquest dilluns al matí el president de l'executiu espanyol, Pedro Sánchez, ha visitat la zona acompanyat del cap del Consell, Ximo Puig. Després de conèixer les últimes dades de l'evolució de l'incendi, Sánchez ha comparegut als mitjans de comunicació i ha garantit "tot el compromís del govern quan s'extingeixin les flames per abordar la recuperació".

"El més important és que no hem de lamentar pèrdues de vides humanes", ha destacat Sánchez, que ha ofert "tota la solidaritat i reconeixement" als catorze bombers que han resultat ferits lleus fins ara en l'extinció. "Hem de destacar no només la seva professionalitat, sinó també la seva obstinació i compromís per contenir l'incendi", ha dit Sánchez.

Pel que fa a l'origen de l'incendi, aquest dilluns no s'ha produït cap novetat i la Guàrdia Civil manté obertes les investigacions. La principal hipòtesi continua sent una negligència i s'investiguen quatre persones que ja han declarat.

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, durant la seva visita a l'incendi que crema a la comarca valenciana de l'Alt Millars, acompanyat del cap del Consell, Ximo Puig.

Catalunya ha enviat dos avions de vigilància i atac des de la base dels Bombers de la Generalitat de Sabadell (Barcelona) per col·laborar en el dispositiu d'extinció de l'incendi forestal de Vilanova de Viver (Castelló), segons han explicat fonts del cos a Europa Press.

stats