Successos

Els Mossos busquen un home que s'hauria emportat a punta de pistola el fill tutelat d'un centre de Lleida

Només feia dos dies que la policia havia aconseguit localitzar el nen després de tres mesos desaparegut

2 min
Un cotxe patrulla dels Mossos en una imatge d'arxiu.

BarcelonaNou cas de sostracció de menors tutelats a Lleida, el segon en només deu dies. Els Mossos d'Esquadra estan buscant un home que diumenge s'hauria emportat el seu fill de 2 anys d’un centre de menors tutelats per la Generalitat. El pare, juntament amb altres familiars, va entrar per la força al Centre d'Acollida Torre Vicens i va amenaçar amb una pistola els treballadors perquè li donessin el fill.

A hores d'ara, segons fonts policials, encara no és clar si la pistola, que no es va disparar, era real o simulada. Els fets, avançats per El Segre i confirmats per l’ARA, van passar diumenge a la nit i la policia encara no ha pogut localitzar ni el menor ni els familiars.

No és la primera vegada que els Mossos van darrere d'aquesta família per fets semblants. Ara fa tres mesos, segons fonts consultades per l'ARA, membres d'aquesta família ja van sostreure el menor de 2 anys i diversos germans seus d'uns quants centres. Els Mossos sospitaven que havien fugit a França, però aquest divendres van localitzar la mare i dos dels seus fills en un supermercat de Lleida. En paral·lel, fa unes setmanes també van trobar un germà de 15 anys que estava desaparegut. Tots havien tornat als seus respectius centres de menors. Només dos dies després, el pare va entrar al Centre d'Acollida Torre Vicens, a Lleida, i es va emportar el menor de 2 anys.

En paral·lel, els Mossos continuen buscant quatre germans menors d'edat tutelats que la família també va sostreure. Els fets van passar ara fa deu dies durant una sortida dels menors, que vivien en un centre de Raimat. Els Mossos van detenir el pare de dos dels germans, però el jutge el va deixar en llibertat perquè no es va poder demostrar que tingués relació amb la sostracció. La policia, de fet, sospita que els menors estan amb la mare i els investigadors temen que ja siguin al seu país d'origen, a Romania. Aquests quatre menors havien de ser reubicats en una família d'acollida les pròximes setmanes, una mesura que la família biològica no veia amb bons ulls. Els Mossos treballen amb la hipòtesi que ho van voler evitar.

8.500 menors tutelats

Els tutelats són menors que necessiten protecció a causa del comportament dels progenitors. L'administració, a través de la direcció general d'Atenció a la Infància i l'Adolescència (DGAIA), passa a tenir-ne la tutela, però quan s'arriba a aquest punt és perquè han fracassat totes les altres mesures. Els menors acostumen a viure provisionalment en aquests centres mentre l'administració pública busca una alternativa a la família biològica. Normalment, hi ha dues opcions. Els menors poden ser acollits per algú de la mateixa família que reuneixi les condicions o poden anar amb una família aliena. Aquesta és una situació delicada que en alguns casos genera recels en la família biològica.

Sense tenir en compte els menors estrangers que arriben a Catalunya sense referents d'adults, actualment la Generalitat té en tutela 8.500 menors d'edat, un 16% més que fa sis anys. Més de la meitat (53%) viuen en un centre.

stats