Successos

Els Mossos busquen la mare dels quatre menors tutelats desapareguts divendres

La policia ha detingut el pare de dos d'ells, però encara no ha trobat els quatre germans

2 min
Un cotxe patrulla dels Mossos en una imatge d’arxiu.

BarcelonaEls Mossos d'Esquadra estan intentant localitzar quatre menors d'edat tutelats per la Generalitat de Catalunya que vivien provisionalment en un centre de menors de Lleida. Tal com ha avançat El Segre i ha pogut confirmar l'ARA, els menors són quatre germans. Segons fonts consultades per aquest diari, la policia sospita que la família biològica dels nens se'ls hauria emportat abans que fossin reubicats en una família d'acollida. Els Mossos ja han detingut el pare de dos dels quatre germans, un home de 32 anys. Tot i això, no ha quedat demostrada la seva implicació en els fets i ha quedat en llibertat com a investigat. Els Mossos busquen ara a la mare dels menors, que no estava amb el pare en el moment de la detenció, i altres membres de la família.

La sostracció va ser aquest divendres 19 de gener. La hipòtesi que hagin sigut els menors els que s'hagin escapat està descartada. Segons fonts consultades per l'ARA, el segrest no va ser a dins del centre. Les mateixes fonts apunten que se'ls van endur en un vehicle aprofitant que havien fet una sortida i estaven sols amb una treballadora de la Generalitat. Aquell mateix dia, segons fonts dels Mossos, la policia ja va detenir el pare dels menors com a presumpte autor del segrest, però l'home no estava amb els menors ni va quedar demostrat que hagués participat en la sostracció. Els germans vivien provisionalment en un centre de menors de Raimat, a tocar de Lleida, i havien de ser reubicats en una família d'acollida en les setmanes vinents. Un dels temors dels Mossos, segons fonts policials, és que s'enduguin els menors al seu país d'origen i per això estan buscant a la mare.

Els tutelats són menors que necessiten protecció a causa del comportament dels progenitors. L'administració, a través de la direcció general d'Atenció a la Infància i l'Adolescència (DGAIA) passa a tenir-ne la tutela, però quan s'arriba a aquest punt és perquè han fracassat totes les altres mesures. Els menors solen viure provisionalment en aquests centres mentre l'administració pública busca una alternativa a la família biològica. Normalment, hi ha dues opcions. Els menors poden ser acollits per algú de la mateixa família que reuneixi les condicions per fer-ho o poden anar amb una família aliena. Aquesta és una situació delicada que en alguns casos causa recels en la família biològica.

Sense tenir en compte els menors estrangers que arriben a Catalunya sense referents d'adults, actualment la Generalitat té en tutela 8.500 menors d'edat, un 16% més que fa sis anys. Més de la meitat (53%) d'aquestes criatures viuen en un centre.

stats