Seguretat

Els Mossos preveuen un estiu amb tanta delinqüència com abans de la pandèmia

Les violacions i els robatoris violents superen els del 2019 i la policia ho afronta amb més agents

3 min
Una furgoneta d'antiavalots dels Mossos al Port Olímpic de Barcelona l'estiu del 2019.

BarcelonaA mesura que avança l'any, les dades delinqüencials s'acosten cada cop més a les del 2019. L’estiu d’aquell any, l’Ajuntament de Barcelona va parlar d’una “crisi de seguretat”, amb un màxim històric de delictes a la ciutat, però la pandèmia va capgirar la tendència. Ara, quan ja fa més de dos anys de la primera onada del covid, els Mossos d’Esquadra es preparen per a un estiu en què preveuen que hi pugui haver tanta delinqüència com el 2019. Algunes xifres ho demostren: fins al maig, els robatoris violents al carrer, les estrebades, han pujat un 4% i han passat de 6.158 a 6.406. Les violacions i els altres delictes sexuals també van a l’alça, amb percentatges de creixement superiors, malgrat que això s’atribueix al fet que es denuncien més.

El dispositiu dels Mossos per a aquest estiu a Catalunya.

“Si agafem l’acumulat d’aquest any, encara estem per sota dels nivells del 2019 tant a Catalunya com a Barcelona, però anem recuperant la normalitat”, ha admès el cap dels Mossos, el comissari en cap Josep Maria Estela, que ha explicat que la delinqüència del maig, l’últim mes amb les dades tancades, “s’assembla molt” a la d’abans de la pandèmia. Tot i que els furts han baixat un 23% i els robatoris als domicilis un 26% respecte al 2019, ha reconegut que la policia espera un estiu com el de fa tres anys en què els furts, els robatoris violents, els delictes sexuals i la seguretat viària seran les prioritats. Per afrontar-ho, els Mossos confien en l’increment de la plantilla gràcies a les noves promocions: són uns 500 agents més que el 2019.

El conseller d’Interior, Joan Ignasi Elena, ha defensat el dispositiu: “Estem més ben preparats que el 2019 a Barcelona i al conjunt del país”. Segons Elena, “el grau de preocupació” és el mateix que el dels anys anteriors al covid, però “les condicions objectives són millors” perquè és l’estiu amb més mossos des del 2012. “Si tenim més recursos podem ser a més llocs i augmentar la prevenció”, ha justificat Estela, que ha dit que això també els dona “més capacitat de reacció”. Segons el cap dels Mossos, en “coordinació i cooperació” amb les policies locals, es podrà actuar “de manera més quirúrgica” i “tenir més musculatura al territori”. Estela ha marcat el turisme, l’oci nocturn, els concerts, la massificació de gent i les zones comercials com a punts d’interès.

Més agents a la costa

Les 27 comissaries del litoral es reforçaran amb 238 agents, 50 més que l'estiu del 2019, i que són sobretot mossos de l'última promoció. A l’agost s’hi afegiran agents que encara estan en formació. Amb les altres 65 comissaries de la resta del territori, són 516 mossos més que fa tres anys. Els antiavalots de la Brimo també reforçaran la costa amb dos equips nocturns a Barcelona i l’àrea metropolitana que se sumaran als de l’ARRO, una mesura que arribarà a altres municipis del litoral, com ara Lloret de Mar o Blanes. Estela ha apostat per “dirigir i planificar” segons la intel·ligència policial i ha argumentat que els Mossos “s’adapten a les noves modalitats delictives”. Ha exemplificat que a Barcelona s’ha fet una unitat contra els rellotges de luxe després de detectar un increment de robatoris a turistes i un pla per als lladres multireincidents.

Pel que fa a la violència sexual, fins al maig s’han denunciat un 24% més d’agressions sexuals que el 2019 –s'ha passat de 353 a 437– i un 22% més d’abusos sexuals, que han augmentat de 663 a 806. “La raó podria ser l’interès per part de tots en eliminar les xifres negres de situacions que no s’arribaven a denunciar”, ha assegurat Estela, que ha recordat que dilluns els Mossos van presentar un pla per a aquest estiu a les zones d’oci contra els delictes sexuals.

stats