Successos
Societat Successos 16/05/2023

El 'pizza slide' i els falsos policies: desarticulat un grup de 14 lladres que feien explotar caixers

La policia els atribueix 15 fets delictius en menys d'un any

4 min

BarcelonaLa matinada del 4 de juny de l'any passat van rebentar dos caixers automàtics, un al barri de Sarrià de Barcelona i un altre a Santa Coloma de Gramenet. La tècnica per fer-los explotar era calcada (no gaire detectada pels Mossos d'Esquadra fins ara) i tots dos eren de la mateixa entitat bancària. Els lladres hi van robar uns 150.000 euros. La matinada del 10 de setembre un grup de lladres va rebentar dos caixers més, un a Sant Boi de Llobregat i l'altre a Barcelona, i van robar una quantitat de diners semblant a la mateixa entitat bancària. Aquest cop, els Mossos van trobar a les quatre de la matinada un vehicle cremat a Sant Cugat del Vallès. Aquests cinc esdeveniments (quatre robatoris i l'aparició del vehicle) no eren fets aïllats: tots van ser obra del mateix grup criminal.

Així va començar una investigació de la policia que els ha portat a València, Màlaga i Madrid. Quan els Mossos ja investigaven els robatoris de Santa Coloma i Sarrià, l'agost de l'any passat, es van produir uns fets semblants a Màlaga: dos caixers en una nit i un botí de 82.000 euros. Un mes després dels atracaments de Sant Boi i Barcelona, l'octubre del 2022 es va registrar un nou robatori de les mateixes característiques a València. Aquests els va investigar la Policia Nacional, que va aconseguir identificar uns quants membres d'un primer grup criminal establert a la Comunitat de Madrid, però que es movia per tot Espanya per delinquir i que fins i tot tenia identificacions policials falses. Entre els lladres, hi havia una figura clau. A diferència dels altres, no solia sortir gaire d'un habitatge del barri de San Fermín de Madrid. Ell era, segons la policia, l'encarregat de fabricar els artefactes explosius.

Mentre la Policia Nacional identificava el primer grup, els Mossos i la Guàrdia Civil anaven darrere dels que havien robat a Catalunya. En teoria, eren un entramat criminal diferent, però la investigació els va relacionar. Tots dos grups vivien a la mateixa zona de Madrid (l'àrea sud, sobretot als barris de San Fermín, Usera i Villaverde) i es coneixien bastant, fins al punt que compartien fabricant d'explosius i hi havia un enllaç entre els dos a través del qual compartien les millores tecnològiques i metodològiques per als robatoris. Amb el temps, la policia va comprovar que els membres de tots dos grups fins i tot anaven de l'un a l'altre depenent del robatori. Han detingut 14 persones per robar uns 600.000 euros. Només en faltaria una, que va fugir. En total, els atribueixen 15 fets delictius en menys d'un any.

Perfil semblant

Segons fonts consultades, no són perfils gaire diversos. Són joves (el més petit té 21 anys i el més gran ronda la trentena) i provenen dels mateixos ambients, concretament de l'entorn dels alucineros de Madrid, bandes dedicades a l'encastament de vehicles contra aparadors per poder atracar la botiga. Aquesta nova generació (que també ha practicat encastaments) ha optat per una via diferent: el pizza slide. Fabricaven explosius extraient la pólvora dels petards i la concentraven en un objecte semblant a una petaca. Un cop davant del caixer, eixamplaven la ranura per on surten els bitllets per posar-hi la petaca i la feien detonar amb un impuls elèctric. Això provocava una forta explosió. Després, entraven i en tres minuts ja tornaven a ser a fora amb els diners.

D'aquí el nom: posaven la petaca amb un pal fins a l'interior del axier com qui introdueix la pizza en un forn de llenya. De fet, la Policia Nacional ha anomenat la investigació operació Mozzarella. Sigui com sigui, es tracta d'una explosió perillosa, i més en entorns urbans. Una vegada a un vianant li va caure un tros del caixer a sobre, però no el va arribar a ferir.

Desarticulats dos grups criminals especialitzats en robatoris amb força a caixers automàtics amb explosius

"Són gent amb experiència en el món de la delinqüència", explica el subinspector Isidoro Barbero, cap de la unitat central de multireincidència de la divisió d'Investigació Criminal dels Mossos. De fet, fonts policials accepten que aquesta experiència acumulada els ha complicat (i molt) la investigació. Bàsicament, perquè prenien tota mena de precaucions. No deixaven empremtes, ni dactilars ni del seu recorregut: arribaven a Barcelona amb un cotxe des de Madrid i l'aparcaven en un punt de la ciutat. Allà, en robaven un de diferent, que és amb el que anaven a rebentar caixers. Després, cremaven aquest vehicle (d'aquí el cotxe cremat a Sant Cugat) i tornaven a Madrid amb el seu. "Això ens dificultava seguir el seu rastre", admet l'inspector.

Falsos policies

En els assalts, la preparació era un element fonamental. Quan tocava rebentar caixers, triaven minuciosament els que no tenien gaires mesures de seguretat. Però no només es dedicaven a això: també se'ls atribueixen robatoris a particulars. De nou, estudiaven la víctima amb temps, fins i tot la seguien i per atracar-la es vestien de policies perquè no sospités. Al març, al municipi de Vélez-Málaga van entrar en una casa i van retenir per la força la víctima. Van robar 1.270 euros, entre altres pertinences. Un mes més tard, després de seguir durant molt temps a una altra víctima, la van assaltar en un polígon de Màlaga i li van robar els 30.000 euros que portava en efectiu, una quantitat poc freqüent i que demostra que no triaven les víctimes a l'atzar.

Les detencions les van fer el 24 d'abril els tres cossos policials. Les forces de seguretat van entrar en 23 domicilis de la Comunitat de Madrid on van trobar de tot, fins i tot 121 plantes de marihuana. Hi van requisar pólvora, material pirotècnic, 42.000 euros en metàl·lic (6.000 estaven tenyits per un mecanisme que tenen alguns caixers automàtics quan noten una intrusió), tres armes de foc, identificacions policials falses, set vehicles d'alta gamma i eines diverses per robar-los. La investigació continua per relacionar-los amb més robatoris i detenir el membre que va fugir.

stats