Successos

Desmantellen la plantació de marihuana més gran d'Espanya a Vilassar de Mar

La Policia i la Guàrdia Civil intervenen més de sis tones de la substància i detenen cinc persones

Joan Cebrián
2 min
Plantació marihuana

BarcelonaDesmantellada a Catalunya la plantació de marihuana més gran d'Espanya. La policia espanyola i la Guàrdia Civil han confiscat més de sis tones de marihuana repartides en diverses naus i hivernacles d'una parcel·la de 32 hectàrees localitzada a Vilassar de Mar. La investigació, que va començar el març del 2021, ha acabat amb la detenció de cinc persones, a les quals s'acusa d'un presumpte delicte contra la salut pública i de defraudació de fluid elèctric. De fet, no només es tracta de la plantació més gran, sinó que també haurien comès el frau elèctric més gran en una plantació de marihuana, ja que supera el milió d'euros.

La macroplantació, de 32 hectàrees, havia passat desapercebuda perquè els responsables havien col·locat cartells que deien: "Cultiu de cànem industrial". Però no es tractava de cànem industrial, ja que no tenia cap permís per obtenir CBD (cannabidiol), sinó que els milers de plantes es dedicaven a obtenir cabdells de marihuana, per després empaquetar-los i vendre'ls al mercat negre i també a obtenir esqueixos de la planta i vendre'ls a tercers. Per despistar encara més, als cartells havien col·locat logotips de diferents administracions públiques catalanes, com el departament d'Agricultura de la Generalitat de Catalunya, els Mossos d'Esquadra, l'Ajuntament de Vilassar de Mar i el Col·legi d'Enginyers Tècnics Agrícoles i Forestals de Catalunya, per fingir que es tractava d'una activitat legal. En realitat, però, estaven "camuflant" la seva verdadera activitat: el tràfic d'estupefaents a gran escala, almenys des de l'any 2018.

Al fer els escorcolls, els agents van trobar 3,5 tones de cabdells de marihuana envasats al buit, repartits en diferents naus i hivernacles, així com més de 100.000 plantes de marihuana, 2.000 de les quals eren molt grans. També van trobar 97.000 esqueixos en diferents fases de creixement, que acabaven destinats a la venda per a altres cultivadors o sent trasplantats per continuar produint cabdells i haixix. 

Imatges dels escorcolls, gravades per la policia espanyola

Començaven amb l'haixix

A més de cabdells, les autoritats també van intervenir 305 quilograms de pol·len de marihuana i 422 quilos de marihuana. Els presumptes autors es dedicaven a premsar i compactar el pol·len per poder fabricar tauletes d'haixix. De fet, també es van trobar 17 quilos d'aquesta substància, empaquetada en petites tauletes de 100 grams, cosa que evidencia que, a més de la producció de marihuana, ja havien començat a fabricar resina d'haixix. També tenien màquines molt especialitzades per cultivar, recol·lectar i empaquetar la marihuana, i també per produir, premsar i empaquetar l'haixix.

Els responsables de la plantació havien dissenyat un sofisticat sistema de seguretat format per més de 100 càmeres de videovigilància. Les imatges s'enviaven a un centre de control amb quatre monitors molt grans de televisió amb vigilància les 24 hores del dia. Alhora, també s'havien enganxat fraudulentament a la llum per dues vies, cosa que segons els investigadors "confirma que es tractava d'una macrofactoria dedicada a la fabricació il·legal de substàncies". Els inspectors de l'empresa elèctrica van comprovar que es tracta del frau elèctric més gran detectat en una plantació de marihuana: van superar els dos milions de quilowatts hora i el milió d'euros de perjudici econòmic. També s'han intervingut dues armes d'aire comprimit, una arma blanca, dues armes d'electroxoc i aerosols de pebre, i s'han intervingut 5.385 euros en efectiu.

stats