Segrest
Societat Successos 28/12/2023

Van segrestar un home gran a Portugal i el van abandonar emmordassat en un bosc de Collbató

Una investigació coordinada per l’Europol i amb la participació dels Mossos permet detenir nou membres d'un grup criminal

3 min
Bosc de Collbató en una imatge d'arxiu

BarcelonaAquest agost, un home de 82 anys caminava desorientat per una carretera secundària de Collbató quan un veí del poble el va trobar. Només parlava portuguès i presentava contusions, lesions superficials i hematomes, cosa que va alertar la policia local. Després de ser atès a l'hospital i un cop superada la barrera de l'idioma, va explicar als agents una història que en un primer moment semblava "inversemblant". Però era del tot certa. L'home va identificar-se com un empresari portuguès i va relatar que tres persones l'havien assaltat a la zona d'Almancil, al sud del país. Segrestat, l'home va recórrer els 1.200 km que separen el municipi portuguès de Barcelona amb el seu vehicle mentre els homes el colpejaven i l'amenaçaven a punta de pistola per obtenir les seves claus bancàries. El trajecte de terror que va viure l'ancià va durar aproximadament 20 hores i es va saldar amb ell abandonat en una zona boscosa de Collbató. El van deixar emmordassat i lligat a un arbre.

A Portugal, el fill d'aquest home va alertar les autoritats policials de la seva desaparició el 25 d'agost. En aquell moment es va posar en marxa una investigació conjunta dels Mossos d'Esquadra, la Policia Nacional i la Policia Judiciària Portuguesa, coordinada per Europol, per identificar qui podria haver orquestrat el segrest. L'operatiu ha permès detenir nou persones, a les quals se'ls atribueixen els delictes de segrest, robatori amb violència i pertinença a grup criminal.

Segrest exprés

Els Mossos d'Esquadra han explicat aquest dijous que, en un inici, la investigació es va centrar en la identificació del vehicle de la víctima i en els moviments bancaris efectuats durant el trajecte. D'una banda, el cotxe es va trobar dies després del segrest en un aparcament de l'aeroport del Prat, cosa que va permetre obtenir imatges dels autors i identificar-ne les empremtes. També es va determinar que al llarg del segrest els autors van ordenar fins a 52 transferències bancàries, a més de fer diverses parades en caixers automàtics i botigues en què van utilitzar les targetes de crèdit de la víctima. La policia calcula que en les vint hores que va durar el trajecte en cotxe van aconseguir robar 100.000 euros.

Les tasques d’investigació van permetre saber que els investigats vivien a l’estat espanyol. A més, gràcies a la declaració de les víctimes, la policia va obtenir informació sobre com estava conformat el grup responsable del segrest. L'integraven sis nois joves, d'entre 24 i 25 anys, d'origen brasiler i "extremadament violents". Tres es van encarregar de materialitzar el segrest, mentre que els altres tres eren els responsables de l’entramat bancari que va rebre i va donar sortida al capital sostret. Aquest tipus de segrest es coneix com a segrest exprés, però tal com ha remarcat l’inspector en cap de Secció UDYCO de la Brigada Provincial de Policia Judicial d’Alacant de la Policia Nacional, Juan Castillo, "aquest tipus de segrest no és habitual a Espanya".

Un segon intent frustrat

Però l'actuació de la banda criminal no es va acabar aquí. Quatre mesos després, al desembre, una empresària portuguesa va estacionar el vehicle davant de casa seva a Setúbal. Eren les 19.20 h. Just abans d'entrar a casa, però, va recordar que havia de fer una altra gestió i va tornar enrere. En aquell moment, dues persones la van amenaçar amb una presumpta arma de foc, van agafar-la i van intentar per la força fer-la seure al seient posterior del vehicle. Alertat pels crits, la seva parella va sortir i va forcejar amb els segrestadors, els quals finalment van desistir, però van fugir amb el cotxe de la víctima, que tenia un dispositiu GPS.

Aquest segon intent frustrat va desencadenar les detencions el 13 de desembre. El sistema de geolocalització del cotxe, sumat a la denúncia de la nova víctima davant les autoritats policials portugueses, va permetre ubicar els segrestadors a Torremolinos, on una patrulla de la Policia Nacional va detenir les cinc persones implicades en els fets, dues de les quals també estaven relacionades amb el primer segrest investigat. Paral·lelament, es van fer els registres i detencions de la resta d’implicats a Alacant, Sucina (Múrcia) i Màlaga.

Entre els nou detinguts hi ha dos dels tres autors materials del primer segrest, que han ingressat a una presó d'Alacant. El tercer ja era a la presó per un intent de robatori amb violència en un prostíbul d'Alacant. Els altres integrants de la banda, considerats com a grup de suport i encarregats dels moviments bancaris fraudulents, han estat posats en llibertat amb càrrecs. 

stats