Successos
Societat Successos 22/03/2023

Tres persones mortes en un incendi a Rubí: "Les nostres finestres tenen reixes. Era una presó"

El foc s'ha originat a l'entrada del bloc i les víctimes, dues dones i un home, haurien mort per inhalació de fum

4 min
L'entrada de l'edifici cremat al carrer de Saragossa de Rubí.

Rubí / BarcelonaL'Adrià, un nen d'11 anys, vesteix amb pijama i sabatilles mentre consola la seva mare, la Yanca, que plora i repeteix, com pot, la mateixa frase: "Hem estat a punt de morir". És la una del migdia i ja fa sis hores que els Bombers els han rescatat de casa seva. Són en una cantonada del barri de Ca n'Oriol de Rubí, amb bosses plenes de roba i esperant un amic que els ha de venir a buscar. S'han despertat a les set del matí per una forta explosió. Ells viuen en un baix, i han obert la porta: "Hi havia fum, flames, parts del sostre caient. Les flames han entrat al pis. Em pensava que ens moriríem". La Yanca i l'Adrià han tingut sort. Han pogut sortir a un pati que tenen, on han esperat els Bombers. Tres veïns del primer pis, però, han perdut la vida. Intentaven fugir de les flames i el fum els ha acabat engolint.

Els serveis d'emergència treballant en l'incendi.

Són dues dones i un home que els Bombers s'han trobat estesos a terra a prop de l'entrada. Intentaven sortir però s'han acostat a l'origen del foc. La principal hipòtesi dels Bombers és que la primera guspira hauria sortit del quadre de comptadors que hi ha molt a prop de la porta principal i la flama s'hauria escampat ràpidament per l'estructura de fusta que cobreix la porteria. Els que han patit més són els baixos. La Yanca i l'Adrià han vist com les flames engolien el seu lavabo, a prop de la porta del pis. En aquest moment la Susana, veïna de l'àtic, s'estava bevent un got de llet, l'últim que fa abans de marxar de casa i anar a treballar. Se l'ha acabat i juntament amb la seva filla han sortit al replà. "Ens ha atacat un núvol de fum. Era molt negre. Feia olor de productes tòxics", explica. Anaven a agafar l'ascensor: "Si l'hagués agafat no ho hauria explicat". Finalment, s'han refugiat al terrat fins que un bomber les ha anat a buscar.

Una de les víctimes mortals és la Gisela, mestra dels Maristes de Rubí i tutora de 6è de primària. L'escola ja ho ha comunicat a les famílies: "En aquests moments de profund dolor i d’immensa tristesa, totes les persones que integrem la comunitat de Maristes Rubí ens posem a disposició de la família i els oferim tot el nostre escalf i la nostra abraçada més sincera", lamenten. Igual que les dues altres víctimes, la Gisela hauria mort per inhalació de fum.

Herois

Abans de l'arribada dels Bombers, els veïns del bloc s'han sentit atrapats. "Les nostres finestres tenen reixes. Era una presó", comenten alguns veïns que s'han trobat presos pels barrots que els impedien sortir. "Cridàvem tant com podíem", explica un resident dels baixos. Un home que passava amb cotxe s'ha aturat. "Un heroi", diu un altre. "Li dec la vida", insisteix. L'home ha tret una eina del vehicle i ha començat a donar cops als barrots fins que els ha trencat. "He saltat i l'he abraçat", narra. Cadascú ha fet el que ha pogut. Alguns han pujat al terrat, sobretot els dels pisos més elevats. Alguns han saltat: els residents d'un edifici proper han portat un matalàs, l'han deixat a terra, i els veïns atrapats han saltat des d'una distància de tres metres. Els Bombers han rescatat els altres.

Els Bombers traient una de les reixes de les finestres.

Vehicle espatllat

Els primers bombers que han arribat a l’incendi de l’edifici de Rubí venien de Cerdanyola del Vallès. Els cinc efectius del parc de Rubí estaven en un accident de trànsit a Castellbisbal, però a la seva central hi havia cinc companys que començaven torn i que estaven a punts per anar a l’incendi. El problema, però, és que no hi havia cap vehicle d’aigua disponible: dos, tal com marca el protocol, estaven treballant a l’accident i un tercer, tot i ser nou, estava avariat. De fet, fonts del parc apunten que aquest vehicle ha estat més temps espatllat que funcionant. L’avís del foc va arribar a les 6:57 h, a les 7:12 h van arribar els de Cerdanyola i a les 7:16 h es va apagar el foc. Des de Rubí lamenten que si haguessin pogut desplaçar-se, haurien una mica arribat abans.

Això ha generat “frustació” i “impotència” al complex dels Bombers de Rubí, segons veus internes. Fonts sindicals avisen que la manca de material és generalitzada i que el cas de Rubí no ha sigut una excepció. En aquest sentit, fonts del departament d'Interior apunten que fa temps que treballen per mitigar aquesta problemàtica i concreten que en dos anys s'han incorporat 82 vehicles d'aigua nous.

Nit en un hotel

En total, els veïns afectats són una quarantena de persones. Una vintena han sigut ateses pel SEM en estat lleu i s'han refugiat en unes pistes de petanca que hi ha a pocs metres del bloc. Ni avui ni segurament tampoc demà podran tornar a casa i l'Ajuntament de Rubí els oferirà un hotel com a allotjament provisional. L'estructura de l'edifici no està malmesa, però s'han de tornar a instal·lar els subministraments.

Pis per pis, els veïns han tornat un moment a casa seva a recollir una mica de roba per poder passar les pròximes hores. La majoria encara anava amb pijama. Al lloc dels fets ja hi treballen els investigadors i la policia científica dels Mossos d'Esquadra per intentar esbrinar què ha causat el fatal incendi. Al carrer Saragossa també s'hi ha arribat l'alcaldessa de la ciutat, Ana María Martínez, i el conseller d'Interior, Joan Ignasi Elena. Elena ha volgut recordar els consells davant casos d'incendi, com "la necessitat en la majoria de casos d'haver-se de confinar en aquestes situacions".

També ha traslladat el seu condol a Rubí i als familiars i veïns de les víctimes. El conseller ha comparegut al costat de Martínez, que ha dit que "avui és un dia molt trist" per a la ciutat i ha lamentat la mort de tres persones a causa d'un foc "fortuït". "Posem a disposició de les famílies els serveis municipals", ha afegit l'alcaldessa, del PSC. L'Ajuntament de Rubí ha decretat tres dies de dol i ha suspès les activitats municipals.

stats