El tabac provoca cada cop més baixes laborals

Les principals malalties que causa són respiratòries, seguides de les cardiovasculars

El tabac fa anys que ha sigut expulsat de la majoria d’espais de treball, però els efectes d’aquest hàbit continuen ben presents, fins al punt que prop del 3% de les baixes laborals de cinc dies o més dels treballadors d’entre 35-64 anys són atribuïbles al tabac. És la principal conclusió que es desprèn d’un estudi elaborat pel departament de Salut entre els anys 2007 i 2016, que remarca la influència ascendent dels cigarrets sobre la salut dels treballadors.

L’informe, publicat a la ‘Revista Española de Salud Pública’, recull que les principals malalties derivades del tabac són les respiratòries, seguides de les cardiovasculars i dels tumors per neoplàsia. I a l’hora de repartir l’efecte d’aquests afeccions entre gèneres, les dones les pateixen en un 2,3% dels episodis d’incapacitat temporal (IT) i en el cas dels homes en un 3,9% dels casos.

Tot i que la tendència durant els anys de l’estudi és creixent, l’any en què el tabac va ser més influent sobre les baixes laborals va ser el 2013, i va registrar una petita baixada els últims anys de l’informe. Així, es confirma que la legislació restrictiva no ha acabat amb la presència de fumadors en l’àmbit laboral i, en la comparació per sexes, s’equiparen les dades actuals amb les d’ara fa una dècada. Si bé els homes que fumen baixen del 35,8% al 32,3%, en el cas de les dones el percentatge s’incrementa d’un 25,6% a un 28,7%.

La mateixa publicació, que indica que els seus càlculs són conservadors i podrien ser més elevats, conclou que cal “seguir reforçant les iniciatives de prevenció i control de tabaquisme” per pal·liar els efectes que pot tenir, no només sobre la salut, sinó també sobre la productivitat. De la mateixa manera, els investigadors lamenten que la promoció d’un estil de vida saludable a les empreses encara sigui “escassa al nostre voltant” tot i haver-se provat que ajuda a reduir els dies de baixes laborals a la llarga.