Societat 04/04/2019

Un terratrèmol de 4,3 graus al Pirineu, el més potent del segle

Situen l’epicentre a Ribera d’Urgellet, tot i que els tremolors es van notar a tot Catalunya

Ara
2 min
Un terratrèmol de 4,3 al Pirineu es fa notar en diverses localitats de Catalunya

BarcelonaUn terratrèmol de 4,3 en l’escala de Richter al Pirineu es va notar ahir a les 17.29 hores en uns quants llocs de Catalunya. L’Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya (ICGC) va situar-ne l’epicentre a Ribera d’Urgellet (Alt Urgell) i els tremolors es van notar, segons alguns usuaris de les xarxes socials, a Barcelona, Blanes, Mataró i l’Hospitalet, per exemple, com també a Tarragona, Valls i les Terres de l’Ebre.

El terratrèmol, registrat pel sismògraf de l'estació de la Rabassa, a Andorra.

La Delegació del govern espanyol a Catalunya va informar que el terratrèmol d’ahir “és el més potent que s’ha produït en terra catalana aquest mil·lenni, exceptuant-ne els terratrèmols marins”. En una nota de premsa, la representació de l’executiu espanyol va afirmar que el sisme va tenir rèpliques que es van percebre en 18 localitats catalanes i fins i tot a la província d’Osca. Sara Figueres, cap de l’àrea de geofísica i sismologia de l’Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya, va explicar que el terratrèmol d’ahir va ser el de més magnitud registrat des del 1984, quan l’Institut va començar a documentar-los. Figueres va detallar que es va percebre “àmpliament a tot Catalunya i molt fortament a la zona epicentral”, a través de l’observació del “desplaçament d’objectes i l’oscil·lació d’objectes penjants”. De fet, la geòloga va especificar que durant les primeres tres hores hi va haver un centenar de rèpliques d’escala inferior. A la zona de l’Alt Urgell és on la placa africana contacta amb l’euroasiàtica i l’energia que s’hi va acumulant es transmet a altres zones de l’interior on l’escorça pot estar més deformada, segons Figueres. De sismes d’aquesta magnitud n’hi ha entre 12.000 i 15.000 cada any al món.

Protecció Civil va activar ahir una prealerta del pla especial d’emergències sísmiques (Sismicat) després d’haver rebut 42 trucades, gairebé la meitat de les quals des de l’àrea metropolitana de Barcelona. L’ICGC va situar el punt central del moviment en un triangle format pels municipis d’Alins, Farrera i la Guingueta i Jou. El Servei de Protecció Civil de la Generalitat no tenia constància que el terratrèmol hagués causat danys, però el Centre de Coordinació Operativa de Catalunya va dir que faria un seguiment dels municipis pròxims a la zona de l’epicentre, en coordinació amb l’ICGC. “He notat una gran sacsejada. Al principi semblava que s’acostava un tren”, va explicar ahir a l’ACN el geòleg Albert de Gràcia. L’expert va remarcar que els terratrèmols d’aquest grau no causen danys i, per tant, ningú s’ha de “preocupar”. L’alcaldessa de Ribera d’Urgellet, Josefina Lladós, va assegurar que si bé en altres ocasions els veïns del municipi havien percebut moviments sísmics, els d’ahir van ser “molt forts i van durar molt”. “Van ser tres o quatre segons, però ens hem espantat”, va apuntar Lladós. Aquest terratrèmol és un dels que més s’han notat a la zona, tot i que De Gràcia va precisar que al Pirineu se’n solen registrar de petita magnitud.

stats