Societat 18/10/2018

El terrorista ferit a Alcanar diu que va col·laborar amb la cèl·lula perquè l'amenaçaven a ell i la seva família

L'Audiència Nacional comunica el processament per videoconferència als tres terroristes empresonats

Ara
2 min
Mohamed Houli Chemlal entrant a l’Audiència Nacional després del 17-A.

MadridL'Audiència Nacional ha comunicat aquest dijous per videoconferència el processament dels tres presumptes terroristes empresonats pels atemptats dels 17-A en el que es coneix com a declaracions indagatòries. Dos d'ells, l'únic supervivent de l'explosió de la casa d'Alcanar, Mohamed Houli Chemlal, i el detingut a Vic, Driss Oukabir, han tornat a negar els delictes pels quals estan acusats però també han inclòs nous matisos a les anteriors declaracions, mentre que Said Ben Iazza, que està processat per col·laboració amb organització terrorista i no pas per pertinença a la cèl·lula, s'ha acollit al seu dret a no declarar.

Houli Chemlal ha declarat que no sabia res dels plans de la cèl·lula terrorista de Ripoll ni dels atemptats de Barcelona i Cambrils però que hi va col·laborar "per por", perquè l'amenaçaven a ell i la seva família. Segons Uspac, que exerceix d'acusació particular en la causa perquè representa alguns agents ferits, el presumpte terrorista ha llegit una carta que ell mateix ha escrit, però, quan l'advocat de l'acusació popular li ha preguntat qui l'amenaçava, s'ha negat a respondre. A més, ha insistit que ha col·laborat des del primer moment amb la justícia i que ell no sabia gairebé res del que estaven planejant -tot i que l'any passat va declarar que els terroristes planejaven "ensorrar" la Sagrada Família i que creia que el drogaven perquè perdés la por.

L'Audiència Nacional proposa jutjar Houli Chemlal i Driss Oukabir per integració a organització terrorista; fabricació, tinença i dipòsit d'explosius, i un delicte d'estralls en grau de temptativa. El tercer empresonat, Ben Iazza –que no ha declarat-, està processat per col·laboració amb organització terrorista.

Al seu torn, Driss Oukabir ha mostrat un total rebuig amb els atemptats i ha assegurat que ell només està detingut per la relació del seu germà petit -abatut a Cambrils- amb els atacs. A més, ha denunciat cops per part de la policia -que el van apuntar amb una arma i el van posar al calabós- i ha reconegut per primera vegada que era drogodependent i que no tenia res a veure amb els atemptats. En aquest sentit, ha reiterat que es va lliurar voluntàriament per col·laborar.

Segons la interlocutòria de processament del jutge Andreu, els tres detinguts -en presó preventiva des de fa més d'un any- formaven part d'un grup radicalitzat que tenia per objectiu atemptar contra el món occidental perquè el consideraven el seu "enemic".

stats