Societat 10/10/2018

El jutge processa els tres detinguts pels atemptats terroristes a Catalunya

A dos d'ells com a membres d'organització terrorista i a un tercer com a col·laborador

Ara
2 min
Driss Oukabir moments abans de començar la seva declaració per videoconferència

MadridEl jutge de l'Audiència Nacional Fernando Andreu ha processat pels atemptats del 17 d'agost del 2017 a Catalunya tres presumptes terroristes, Driss Oukabir, Mohammad Houli Chemlal i Said Ben Iazza, els dos primers com a membres de la cèl·lula jihadista de Ripoll (Ripollès) i el tercer com a col·laborador.

El jutge atribueix a Oukabir, al nom del qual es va llogar la furgoneta utilitzada en l'atemptat de la Rambla de Barcelona, i a Houli Chemlal, ferit en l'explosió del xalet d'Alcanar (Montsià), delictes d'integració en organització terrorista, dipòsit d'explosius i temptativa d'estralls, en aquest últim cas pels plans que tenien d'atemptar contra llocs emblemàtics com la Sagrada Família. A Ben Iazza només li imputa un delicte de col·laboració amb organització terrorista.

Andreu no processa cap d'ells pels 16 morts en els atemptats de la Rambla de Barcelona i Cambrils (Baix Camp), ja que els autors dels fets van morir en els atacs, si bé els imputa, en grau de temptativa, els plans de la cèl·lula de cometre "un o diversos atemptats de grans dimensions" a Catalunya.

Segons el jutge, els tres processats, juntament amb els altres set presumptes terroristes morts a les localitats de Cambrils, Alcanar i Subirats (Alt Penedès), van constituir un grup terrorista a partir del 2015 sota la direcció espiritual de l'imam Abdelbaki es-Satty, que va morir en l'explosió d'Alcanar.

Els membres d'aquesta cèl·lula eren tots joves marroquins residents a Ripoll que es coneixien des de petits, i a poc a poc van anar conformant un grup estructurat en el qual l'imam els adoctrinava en el jihadisme radical.

L'acte de processament descriu l'evolució del grup des del 2015 fins a la data dels atemptats i destaca que tres mesos abans es van convertir en un grup tancat i van començar a comprar material per fabricar explosius, i van arribar a acumular entre 200 i 500 quilos d'explosius, més de 104 bombones de butà i 19 artefactes casolans.

El jutge considera que els terroristes buscaven "amplificar l'efecte de l'explosiu: pretenien incrementar el volum de metralla i [buscaven] la possibilitat de crear boles de foc generades per les càrregues GLP [en referència a les bombones de butà]".

stats