Societat 07/09/2018

Un terrorista del 17-A diu que volien "ensorrar" la Sagrada Família

El supervivent de l'explosió d'Alcanar va declarar al jutge que creu que el drogaven perquè perdés la por

Ara
4 min

BarcelonaL'únic supervivent de la cèl·lula terrorista que el 17 d'agost va atemptar a Barcelona i Cambrils, Mohamed Houli Chemlal, va explicar davant del jutge que creu que li posaven alguna cosa al menjar perquè perdés la por a l'hora de preparar els atacs i que també pensa que alguna substància o "bruixeria" explica el comportament dels integrants del grup abatut a Cambrils. "Sempre que menjava, al cap d'una estona em sentia relaxat, no sé si em drogaven o feien algun tipus de bruixeria. Els nois que van anar a Cambrils tots pensaven com jo, no poden sortir amb ganivets a matar gent, o els han drogat o els han fet algun tipus de bruixeria", li va dir al jutge, segons recull l'àudio que ha fet públic, aquesta matinada, el digital 'Vozpópuli', que ahir ja va difondre un altre fragment de la declaració de Houli Chemlal en què admetia que el pla era "ensorrar" la Sagrada Família.

En la primera part de la declaració va explicar, segons els àudios, que altres integrants del grup havien notat la seva por, que es volia "fer enrere", i que, per això –perquè tenia por que el matessin–, ell dormia fora del xalet i es va salvar de l'explosió. El següent fragment de la seva declaració, però, recull la seva reacció després de veure tres vídeos en què es veu el grup preparant l'atemptat, un dels quals l'enregistra ell mateix i se'l sent dir: "En nom de Déu, en nom de Déu. Això ens obrirà les portes del paradís". Després de veure aquestes imatges, el detingut defensa que es tracta d'un enregistrament preparat, que li havien dit què havia d'enfocar i què havia de dir, i assegura i repeteix que creu que li posaven alguna substància al menjar perquè estigués relaxat i que, a l'hora de menjar, cadascú tenia el seu plat i el seu menjar i que després ell se sentia "com relaxat".

Segons l'àudio de la seva declaració, va relatar que un dia es van ajuntar uns quants membres del grup en un parc de Ripoll i alguns d'ells van explicar el pla d'actuar contra el temple de Barcelona, i els van reclamar la seva ajuda. "Pensàvem que només era xerrameca. Qui podia ensorrar la Sagrada Família? I menys uns nois normals", va assegurar Houli Chemlal al jutge de l'Audiència Nacional que investiga el 17-A. En aquesta reunió, segons ell, els van dir que volien fer esclatar la Sagrada Família "amb explosius".

Houli Chemlal va recordar que al cap d'un temps, mentre feien "vida normal", va ajudar a fer una mudança de Ripoll a Alcanar "d'uns bidons que estaven precintats amb cartrons i uns mobles". "El que hi havia dins la furgoneta, abans de posar res, eren congeladors i neveres", va afirmar. Pel que fa a la relació amb l'imam de Ripoll Abdelbaki es-Satty, el supervivent d'Alcanar va declarar que Younes Abouyaaqoub, Mohamed Hichamy i Youssef Aalla van ser els primers que van anar a la mesquita: "Quan agafaven una mica de coneixement, ens ho venien a explicar. [...] Ens explicaven parts de l'islam i com s'ha de seguir". Sobre el martiri, va assegurar que n'havien començat a parlar uns dos mesos abans dels atemptats: "Ens deien que estava bé fer-ho, però que també es podia fer contra monuments".

El supervivent d'Alcanar va donar un argument de per què s'hauria salvat de l'explosió al xalet. "Em van notar la meva por, que em volia fer enrere. Em miraven amb mala cara, no parlaven amb mi", va afirmar Houli Chemlal. Per això, quan era al xalet d'Alcanar ell dormia fora de la casa –mentre els altres membres de la cèl·lula ho feien en una sala–, perquè "tenia por" que el matessin. En la mateixa declaració davant el jutge, Houli Chemlal va parlar –com ja recollia el sumari– de l'existència d'un altre grup a França liderat per un imam amb vincles amb Es-Satty que volia atemptar a Lloret de Mar. El supervivent d'Alcanar també va demanar al magistrat que el perdoni. "Ja sé que m'heu de condemnar, però per favor us demano que no em feu una condemna molt gran", va manifestar.

Driss Oukabir: "No sabia què fer. Si suïcidar-me o escapar-me"

El digital 'Vozpópuli' també ha publicat l'àudio de la declaració d'un altre dels terroristes del 17-A. Es tracta de Driss Oukabir, que va llogar la furgoneta utilitzada a la Rambla. "No sabia què fer. Si suïcidar-me, escapar-me o amagar-me", va relatar Oukabir sobre els minuts abans que decidís entregar-se als Mossos d'Esquadra. "Al principi em vaig acollonir i vaig dir que el meu germà m'havia robat la cartera. Tenia por que em matessin", va manifestar Oukabir, que va afegir que al final "va col·laborar amb tot el que sabia". Segons ell, va llogar la furgoneta perquè li havien explicat que la necessitaven "per agafar uns mobles i moblar una casa", que va assegurar que no sabia on estava ubicada. També va afirmar que sabia que el seu germà Moussa havia viatjat poc abans dels atemptats a França –en concret, a París– "a fer un tomb", malgrat que va declarar que no sabia amb qui hi havia anat.

stats