Societat 26/04/2012

El Govern tem que la Confederació Hidrogràfica de l'Ebre aplana el camí per al transvasament

La Confederació Hidrogràfica de l'Ebre ha fet saltar les alarmes entre els antitransvasament per la proposta que ha fet de cabal ambiental. El conseller de Territori i Sostenibilitat reclama que el govern espanyol es basi en criteris científics i respecti la directiva marc de l'aigua europea

Acn
2 min
Transvasament Ebre, riu Ebre al seu par per Miravet

BarcelonaEl conseller de Territori i Sostenibilitat, Lluís Recoder, troba que és una "desagradable sorpresa" la proposta de pla hidrològic de la conca de l'Ebre, anunciada aquest dimecres per la Confederació Hidrològica de l'Ebre (CHE), i ha explicat que darrere els cabals mínims fixats pel Govern "tem" que s'amagui una proposta encoberta de transvasament del riu per part de l'Estat. "En cap cas aquests cabals poden servir per justificar un transvasament", ha afirmat.

Segons el Govern, la proposta de la CHE –que mantindria els cabals mínims actuals– no compleix amb la directiva marc de l'aigua europea, que preveu un creixement dels cabals pel sosteniment ecològic del riu.

"No hi estem en absolut a favor i no entenem d'on surten aquestes propostes", ha comentat Recoder, que ha recordat que el compromís del ministre d'Agricultura, Miguel Arias Cañete, és d'utilitzar criteris científics a l'hora de fixar els cabals mínims de l'Ebre al llarg del seu recorregut.

La Generalitat té ara sis mesos per fer al·legacions al pla de conca fixat per la CHE, per tal de convèncer la Confederació Hidrològica de l'Ebre que els cabals mínims no són suficients per assegurar "la vida del riu i l'ús de l'aigua per part del territori".

Cabals mínims de l'Ebre

La proposta de la CHE fixa els cabals del conjunt del Delta, és a dir, els cabals mínims per a l'estació de Tortosa, els cabals de crescuda per a la reducció d'algues, els cabals aportats pels canals de l'esquerra i la dreta amb caràcter ambiental i la descàrrega natural d'aigua subterrània.

La proposta que situa una mitjana de 106,9 m3/s de cabal mínim a la desembocadura és pràcticament la mateixa que el règim del pla hidrològic vigent, aprovat l'any 1998, de 100 m3/s. Amb tot, la CHE destaca que la seva proposta suposa un increment de 216 hectòmetres cúbics anuals respecte al pla vigent.

La proposta de cabals ecològics s'inclou en el Pla Hidrològic de Conca, que en els pròxims dies sortirà a informació pública, i queda lluny del règim defensat per la Generalitat i la Plataforma en Defensa de l'Ebre.

El plantejament de la Comissió per a la Sostenibilitat demanava, per exemple, que el cabal se situés entre 270 i 350 metres cúbics per segon, segons l'època de l'any. La proposta de la CHE situa un cabal mínim de mitjana de 106,9 m3/s. En concret, 80 m3/s per als mesos d'octubre i setembre; 100 m3/s al novembre, desembre, abril, maig, juny, juliol i agost; 120 m3/s al gener, i 155 m3/s al febrer i març.

stats