Societat 05/08/2020

Traslladen d'hospital Pere Casaldàliga per poder continuar el tractament

El bisbe català està ingressat des de dilluns per greus problemes respiratoris

Ara
2 min
Pere Casaldàliga, una veu i un exemple de compromís a favor dels camperols pobres i els pobles indígenes de la selva amazònica del Brasil.

GironaEls metges han traslladat aquesta nit el bisbe català Pere Casaldàliga a l'hospital dels claretians a Batatais, a São Paulo, a causa del "seu estat de salut i la impossibilitat de continuar el tractament a l'hospital de São Félix do Araguaia"; segons han informat els responsables de les associacions Araguaia i ANSA, amb les quals treballa Casaldàliga. A través de les xarxes socials, també han comunicat que el bisbe es troba "estable dintre de la gravetat" i que al llarg del dia d'avui informaran del butlletí mèdic.

El bisbe viu al Brasil, on treballa en els seus projectes humanitaris i d'ajuda als més vulnerables. Aquest dilluns el van haver d'ingressar a causa de greus "problemes respiratoris, agreujats pel Parkinson que pateix i la seva edat avançada", 92 anys. Primer el van portar a l'hospital de São Félix do Araguaia, però aquesta nit l'han portat a Batatais, que és un centre més gran. Des de les associacions asseguren que el bisbe "està acompanyat en tot moment i ben cuidat".

Casaldàliga va fer-se missioner als 40 anys i fa cinc dècades que va aterrar al Brasil. La seva vida ha estat centrada en el treball per a la comunitat de camperols i els pobles indígenes que habiten una de les regions amazòniques més pobres i aïllades, a l'estat del Mato Grosso. Els seus projectes i la defensa dels més desfavorit davant dels poderosos li han valgut el títol de bisbe dels pobres.

L'enfrontament amb terratinents (els fazendeiros) i, més tard, amb les grans corporacions agrícoles sobre el terreny li ha valgut amenaces de mort i també diverses maniobres per ser expulsat del país. Malgrat tot, s'ha mantingut ferm en el seu projecte. Ha alçat la veu contra la desigualtat però també contra la jerarquia de l'Església oficial, a qui ha demanat una transformació des de baix. Casaldàliga és avui una veu universal en la defensa dels pobres i de les comunitats indígenes.

stats