Societat 11/04/2021

El 41% de les treballadores municipals de Barcelona van canviar la jornada laboral druant el confinament

Només el 17% dels homes en plantilla van acollir-se a les mesures de conciliació, segons el balanç del Pla d'Igualtat

3 min
Una dona teletreballant en una imatge d'arxiu

BarcelonaEl 41% de les treballadores municipals de Barcelona amb fills a càrrec van acollir-se a mesures de conciliació durant el confinament més dur, pel 17,4% dels homes en la mateixa situació. En el cas del període de restabliment, fins a l’1 de juliol, van demanar mesures de conciliació el 46,78% de les dones i el 23,26% dels homes amb dependents a càrrec. En conjunt, un 36,47% de la plantilla de l’Ajuntament té persones dependents a càrrec, dels quals un 38,49% en el cas dels homes i un 34,46% en el cas de les dones. Aquesta és una de les conclusions del balanç del primer any d'aplicació del III Pla d'Igualtat entre Dones i Homes 2020-2023, que també destaca la reserva de places per a dones en les oposicions a la Guàrdia Urbana.

Els empleats públics que més van demanar mesures de conciliació van ser els que teletreballaven, davant la dificultat d’atendre a la vegada les persones a càrrec i la feina. En canvi, la reestructuració que es va fer en els horaris dels serveis essencials presencials va afavorir la conciliació i va fer que es demanessin menys mesures de flexibilització en aquestes àrees.

D'altra banda, les dades constaten com la segregació ocupacional que es veu en el conjunt de la societat es reflecteix també a l’administració. Van treballar en tot moment en els serveis essencials presencials 4.686 persones, el 46,78% de la plantilla. El 72,88% van ser homes, cosa que s’explica pel seu pes als cossos de la Guàrdia Urbana i els Bombers, i el 27,12% dels treballadores de serveis essencials que van treballar de manera presencial van ser dones, fonamentalment de l’àrea de Serveis Socials, on són clara majoria. Cal remarcar que a partir del dia 1 de juliol també van ser serveis presencials les escoles bressol municipals, que van tornar a obrir portes, un servei en què la gran majoria de treballadores són dones.

Introducció de les quotes

L'informe també destaca la introducció de quotes en els serveis municipals més masculinitzats, com el cos de la Guàrdia Urbana, on el 85,79% dels 2.736 agents són homes, i el de Bombers. L’Ajuntament ha sigut la primera administració de l’Estat a introduir una reserva de places per a dones en les oposicions per accedir a la Guàrdia Urbana, després que s’aconseguís que la llei de policies locals permetés introduir aquesta quota.

Agents de la Guàrdia Urbana en un control durant la pandèmia.

Com a resultat, 112 dones i 170 homes han obtingut plaça com a agents de la Guàrdia Urbana i actualment s’estan formant a l’Escola de Policia. Per primera vegada el percentatge de dones inscrites ha assolit el 31,79%. La inclusió de mesures que afavoreixen l’equiparació ha continuat aquest any amb la introducció a la nova convocatòria de novetats de protecció de la maternitat i la lactància, així com el retard en les proves físiques per a aquelles aspirants que estiguin en situació de postpart.

Ara bé, amb les noves agents en pràctiques que ara s’han incorporat a l’Escola de Policia (el 40% de la promoció), el percentatge de dones ha passat només del 14,85% al 16,59%. En aquesta mateixa línia, i per fomentar la presència de dones entre els comandaments, s’ha fet una reserva de 22 places per a dones en les promocions a les categories de caporal, 5 places de sergent i 2 places de subinspector, tenint en compte que la bretxa de gènere en el cas dels comandaments és encara més acusada que entre els agents de base.

D'altra banda, el consistori ultima un decàleg de bones pràctiques que s'haurà de tenir en compte per a les entrevistes de selecció i provisió de personal. L’objectiu és eliminar en la mesura del possible biaixos associats a estereotips de gènere. El decàleg es debatrà ara a la Comissió Tècnica d’Igualtat per tenir-lo enllestit per a les pròximes oposicions que s’han convocat el 2021.

El consistori també està treballant en la creació d’un instrument que permeti la comunicació anònima de casos relacionats amb assetjament sexual. Tot el personal ha hagut de seguir una sessió de formació online sobre assetjament sexual i un d'específic per a comandaments de Guàrdia Urbana i Bombers, amb un programa concret sobre micromasclismes.

stats