Mobilitat

Un tren descarrila a Vacarisses per una esllavissada

El despreniment no ha causat cap ferit, però ha passat a tres quilòmetres d'on va morir un home el 2018 en un accident ferroviari semblant

ARA
2 min
El tren accidentat a Vacarisses aquest diumenge.

BarcelonaUn tren de Rodalies ha descarrilat aquest diumenge per una esllavissada al tram que uneix les vies entre Vacarisses (Vallès Occidental) i Castellbell i el Vilar (Bages), tot just a tres quilòmetres d'on el despreniment d'un mur va matar un home i va causar desenes de ferits també en un tren l’any 2018. Aquesta vegada la pluja ha provocat un despreniment que, al seu torn, ha causat la sortida del primer eix d'un comboi de la línia R4 que feia el trajecte entre Manresa i Sant Vicenç de Calders. L'incident, que ha passat cap a les 7.45 h, no ha provocat ferits entre els 37 passatgers que viatjaven al tren, segons ha informat Renfe.

Tècnics de l'operador han retirat passades les 15 hores el tren descarrilat i continuen treballant en la reparació de la infraestructura. Fins que no s'acabin aquestes tasques, els trens circularan per via única al tram afectat. Això causarà retards a l'R4 en els trens amb origen o destinació Manresa, i a l'R12, que uneix l'Hospitalet de Llobregat i Lleida Pirineus per la via de Manresa, ha avisat Renfe. Els operaris d'Adif treballen per reparar la infraestructura, però la previsió és que no es pugui restablir la circulació normal fins dilluns.

Imatge de la pedra que ha caigut a la via de la R4.

L'operador ferroviari, en coordinació amb Protecció Civil, ha activat els protocols d'accident (el Pla Ferrocat) pocs minuts després de l'esllavissada i els Bombers han destinat tres dotacions a evacuar el comboi i fer el transbord dels usuaris. Els viatgers han hagut d'esperar una mica més d'una hora al tren descarrilat fins que no els han recol·locat en un altre tren. Cap a les 9 h han pogut continuar el trajecte cap a Barcelona.

Accident mortal el 2018

La sortida del primer eix es considera un incident lleu, segons fonts de Renfe. El punt de la via on s'ha produït l'esllavissada té instal·lada una malla de protecció i és a tres quilòmetres del lloc on va tenir lloc un accident mortal de tren de Vacarisses el 20 de novembre del 2018. Aquell dia un mur que aguantava la terra del costat de la via a la R4 de Rodalies va cedir i el despreniment de terra va fer descarrilar un vagó. Un home va morir i desenes de persones van resultar ferides.

Fonts de Renfe expliquen que l'existència de la malla "ha minimitzat" l'impacte de la caiguda de les roques d'aquest diumenge, i recorden que després de l'accident del 2018 es van fer obres d'emergència a la zona per valor de 8 milions d'euros. Les mateixes fonts apunten que fa poc es van anunciar noves obres a un quilòmetre del lloc del despreniment d'avui, on es col·locarà una nova malla.

stats