Tribunals

Tres ultres neguen haver agredit independentistes en una manifestació: "Defensava els drets fonamentals"

La Fiscalia demana sis anys de presó per als acusats, un d'ells delegat de Democracia Nacional

3 min
Una de les acusades durant la seva declaració al judici de l'Audiència de Barcelona

BarcelonaEl febrer del 2018 el col·lectiu Per Espanya M'atreveixo va organitzar una manifestació a Balsareny (Bages) a la qual van acudir destacats membres de la formació ultra Democracia Nacional. Al final de la convocatòria, tres dels manifestants van agredir diverses persones que sortien del bar del Casino del poble. Segons la Fiscalia, ho van fer moguts pel seu "odi" cap a les víctimes, per la seva ideologia independentista. Els acusats, un dels quals va ser el delegat a Catalunya de la formació ultra Democracia Nacional, han negat els fets i han assegurat que va ser una mobilització "pacífica": "Jo no vaig anar-hi perquè odiés ningú, sinó per defensar els drets fonamentals de totes les persones", ha assegurat una de les processades.

Les víctimes han explicat que van decidir tancar-se amb pany i forrellat dins del bar perquè eren conscients del caràcter violent de la concentració. Han assegurat que els manifestants van arremetre a cops contra les portes del local durant la marxa. Quan es pensaven que havia acabat van sortir, però un grup de deu manifestants va dirigir-se contra ells i, després d'amenaçar-los i insultar-los, els van colpejar. "Rojos de merda", "porcs independentistes", "fills de puta", han assegurat que van haver de sentir. Les lesions van ser lleus, però els afectats han assegurat que es van sentir "humiliats" i que des de llavors viuen "amb por": "Durant mig any vaig anar cagat pel carrer, ara sempre vaig acompanyat i tinc por de tornar-me'ls ha trobar", ha dit un dels joves agredits.

El fiscal delegat de Delictes d'Odi, Miguel Ángel Aguilar, considera que l'agressió va ser totalment "gratuïta" i que els acusats, per a qui demana sis anys de presó, van atacar les víctimes "per ser diferents": "Van al darrere de tothom que no comparteix les seves idees, dels que són diferents. No hi ha cap altra explicació que motivi l’agressió", ha insistit. Durant el judici, les acusacions han intentat demostrar la ideologia feixista dels processats, dos dels quals també estan investigats per l'assetjament a la mesquita del carrer Japó de Barcelona i tenen una ordre d'allunyament d'aquest local després de la campanya d'odi que hi van desplegar durant mesos fa anys.

Simbologia neonazi

A través de la declaració dels Mossos d'Esquadra que van investigar l'atac, el fiscal ha intentat demostrar que els processats acumulen diversos antecedents policials per detencions i denúncies per discriminació. Un dels agents ha explicat que tots tres exhibeixen tatuatges amb simbologia neonazi i que eren habituals en aquest tipus de manifestacions. El jutge que presideix el tribunal, però, ha picat la cresta a la Fiscalia per haver incidit en aquesta qüestió. "Molt interessant el que ha explicat, però no consta que tingui a veure amb el delicte que s'està acusant", ha dit el magistrat després que l'investigador dels Mossos acabés la seva explicació. Aguilar ha subratllat que és la "ideologia" d'ultradreta dels acusats el que va motivar "que escollissin les víctimes" de l'atac del 2018 a Balsareny.

Els tres acusats no han amagat que combreguen amb els postulats ultres de Democracia Nacional, però han assegurat que sempre han defugit la violència i s'han presentat com a víctimes davant del tribunal. De fet, durant l'últim torn de paraula un d'ells ha afirmat que els "assenyalen" allà on van per la seva ideologia i una altra ha explicat que fa un temps va haver de tancar el seu negoci per culpa d'aquest procediment penal i que, mentre durava la investigació, s'ha sentit "perseguida" i la seva família ha patit "assetjament".

stats