Societat 29/07/2016

Treva a la Boqueria: els restauradors no posen les terrasses a l'espera de solucions

Demanen reunir-se amb la regidora de Ciutat Vella per desbloquejar la concessió de llicències

M.o.
2 min
Clients asseguts en una taula en una de les terrasses dels pòrtics de la Boqueria, que s'han tornat a posar després que la Guàrdia Urbana les hagi fet retirar

BarcelonaDesprés de la tempesta, un moment de calma. Els restauradors dels porxos del mercat de la Boqueria han decidit aquest divendres no instal·lar les seves terrasses a l'espera de la reunió que han demanat amb la regidora de Ciutat Vella, Gala Pin. Ahir, de bon matí, la Guàrdia Urbana va retirar les taules i cadires dels tres locals que, a aquella hora, tenien la terrassa muntada. El motiu: la falta de llicència de terrassa –només tres dels locals de la zona en tenen–. Però, hores després, alguns restauradors desafiaven l'ordre i tornaven a muntar els vetlladors. La dràstica decisió municipal ha desencadenat, també, una onada de crítiques polítiques i ha fet trontollar l'estratègia del tinent d'alcalde socialista, Jaume Collboni, de signar la pau amb el sector de la restauració, que aquests últims mesos ha viscut moments de tensió per l'aplicació de la polèmica ordenança de terrasses.

Avui, però, les terrasses no han reaparegut als porxos. I els tècnics municipals que hi han fet la inspecció matinal n'han marxat sense haver de fer cap intervenció.

La regidora de Ciutat Vella ha explicat que el fet que aquests locals tinguessin les seves terrasses sense tenir formalitzada la pertinent llicència respon a un acord del mandat passat –amb el govern de Xavier Trias– que implicava que els restauradors rehabilitessin l'espai. Un procediment que, segons Pin, no s'ajusta al que és habitual. Ha assegurat que fa més d'un any que avisen els locals que es troben en situació irregular i que això provoca una situació de "competència deslleial" amb els que compleixen les normes. A més, la regidora ha explicat que han rebut un avís dels Bombers sobre el perill que suposa la saturació dels porxos.

Des del Gremi de Restauració lamenten les formes que ha utilitzat l'Ajuntament. "La terrassa és vital per a aquests petits locals, defensa Pere Chias, president del Gremi, que diu que ahir ja van recomanar als locals no posar les terrasses i reprendre les negociacions. El Gremi també ha demanat una reunió urgent amb la regidora. "No veiem bé l'actuació municipal, primer havien d'intentar la via dialogada", assegura.

Chias reconeix que l'entrada del PSC al govern va "tranquil·litzar" el sector i que les relacions eren ara més cordials però que la reacció contundent contra les terrasses de la Boqueria els va agafar per sorpresa. La regidora socialista Carmen Andrés ha defensat, en aquest sentit, que el seu partit vol estar al costat de la restauració i el petit comerç però que també cal complir les normatives.

Des de l'oposició, el PP ha atacat avui el nou govern municipal assegurant que Pin ha trepitjat el terreny de Collboni i ha demanat que s'agilitzi l'ordenació singular de les terrasses de la zona. El regidor popular Javier Mulleras ha penat a Twitter un seguit de fotos per acusar el govern municipal de fer que els turistes s'hagin d'asseure al terra.

Ciutadans ha opinat que les terrasses havien contribuït a millorar l'espai i ERC ha instat al diàleg i a "evitar focs d'estiu". CiU, al seu torn, ja va criticar ahir les formes de l'equip de Colau i el va acusar de "desídia i de falta de diàleg".

stats