Societat 04/10/2017

Conseqüències de l'1-O: Trias demana a Colau que trenqui amb el PSC

Els socialistes insten l'obertura d'una comissió al Congrés per estudiar l'articulació territorial

Ara
2 min
Jaume Collboni i Ada Colau presenten l'acord de govern local

BarcelonaBarcelona celebrarà aquest divendres el ple que la setmana passada es va ajornar per la imminència del referèndum. Els fets de l'1-0 seran, de fet, el tema clau de la sessió. El líder del grup demòcrata a l'Ajuntament, Xavier Trias, portarà al ple la condemna de la "repressió policial" durant l'1-O i demanarà la dimissió del president del govern espanyol, Mariano Rajoy i que l'alcaldessa, Ada Colau, trenqui el pacte amb el PSC a la capital catalana. Els socialistes, al seu torn, presentaran una proposició amb contingut de declaració institucional per condemnar "els lamentables i tristos" fets de l'1-O i la "desproporcionada actuació policial contra la població civil pacíficament mobilitzada" i per demanar "una sortida dialogada" al conflicte -insten a obrir una comissió al Congrés de Diputats per estudiar l'articulació territorial. Així ho ha explicat el cap de files socialista al seu compte de Twitter.

El moment que viu Catalunya serà el tema central del ple. El grup municipal demòcrata ha avançat aquest dimecres en un comunicat que proposarà exigir la dimissió del ministre de l'Interior, Juan Ignacio Zoido; el delegat del govern a Catalunya, Enric Millo, i el subdelegat a Barcelona, Emilio Ablanedo, i el cessament del coordinador dels comandaments policials per intentar evitar el referèndum, Diego Pérez de los Cobos.

El grup de Trias defensarà, també, sol·licitar a l'Estat el "rescabalament de tots els danys a persones i equipaments" produïts per les forces policials diumenge, i felicitar els organitzadors del referèndum i la ciutadania en general.

A més, Trias demanarà a l'alcaldessa en un prec que trenqui l'acord de govern amb el PSC. Donat "el suport explícit que el PSC ha estat donant al president del govern espanyol" després de l'actuació policial. "El PSC no ha condemnat amb fermesa aquests fets, i ha donat suport a les accions encaminades a impedir el referèndum", sosté Trias en l'escrit de defensa del prec, en què assenyala que els socialistes van manifestar explícitament el seu rebuig a qualsevol tipus de col·laboració de l'Ajuntament perquè se celebrés l'1-O.

El portaveu del grup, Jaume Ciurana, preguntarà al govern municipal "si està satisfet" amb el paper de l'alcaldessa com a presidenta de la Junta Local de Seguretat de Barcelona des de l'inici de les actuacions del govern espanyol per impedir l'1-O.

El PDECat a l'Ajuntament va optar dilluns perquè totes les iniciatives del ple fessin referència a l'1-O, "donada la gravetat de les càrregues policials efectuades per la Guàrdia Civil i la Policia Nacional contra ciutadans de Catalunya que participaven en un referèndum polític de forma pacífica i democràtica".

El ple havia de celebrar-se divendres passat, però es va acordar en junta de portaveus posposar-lo fins aquest divendres donada la proximitat de l'1-O. Van donar suport a la mesura BComú, el grup demòcrata, ERC i la CUP, i la van rebutjar Cs i PP, mentre que el PSC preferia mantenir-lo però no s'hi va oposar.

stats