Societat 18/10/2013

Trias es resisteix a anunciar el no als Jocs d'Hivern del 2022

En el ple d'aquest divendres, l'alcalde de Barcelona ha reiterat que vol un suport polític ampli per anar endavant i el PP ha obert la porta a acabar sumant-se al consens per als Jocs

Maria Ortega
2 min
L'alcalde Xavier Trias entrant al ple

BarcelonaEl debat sobre la candidatura olímpica Barcelona-Pirineus per al 2022 es resisteix a tancar-se. Tot i que l'alcalde de Barcelona, Xavier Trias, assegurava ahir als representants territorials del Pirineu que "tothom" aconsella ajornar la candidatura al 2026 i que, de fet, ell no la tirarà endavant si no té el suport explícit de PSC i PP, en el plenari d'aquest divendres tampoc ha donat per morta aquesta convocatòria. De fet, amb la planificació a la mà, l'equip de govern hauria hagut de portar a la sessió d'avui l'aprovació de la iniciativa olímpica, però no ho ha fet i si el tema s'ha tornat a discutir ha sigut a petició dels grups de l'oposició.

Trias, tot i que no estava previst, ha demanat el torn de paraula per tornar a exposar la situació als grups de l'oposició. "Jo no sóc tonto", els ha advertit en referència a la seva sensació que l'animen a convocar una consulta ciutadana sobre el tema perquè es "trenqui una cama", i amb el record molt present del que va patir el PSC amb la consulta de la Diagonal. Per això, ha reiterat, només anirà endavant amb l'anunci olímpic del 2022 si té al costat PSC, PP i Unitat per Barcelona-ERC. ICV està del tot descartada perquè avui mateix s'ha quedat sola votant a favor d'una proposició que demana enterrar per sempre l'aspiració als Jocs d'Hivern.

La novetat del debat, en relació amb els dies anteriors, és que el PP ha estovat lleugerament el seu posicionament i no ha tancat la porta a acabar-se sumant al consens que demana Trias. El líder popular, Alberto Fernández Díaz, l'ha encoratjat, com també fa el PSC, a tirar endavant la candidatura i convèncer els grups perquè s'hi vagin sumant. "Hi ha temps", ha assegurat.

Trias ha reconegut en la seva intervenció que el Comitè Olímpic Espanyol li ha recomanat ajornar la convocatòria fins al 2026 i s'ha disculpat per les "bromes" que va fer quan el seu predecessor en el càrrec, el socialista Jordi Hereu, va llançar la idea d'optar a uns Jocs d'Hivern. Ara, assegura, n'està "convençut" i optaria, si es donessin les circumstàncies, pel 2022.

L'independentista Jordi Portabella, al seu torn, ha canviat el focus del debat i, tot i donar suport a la iniciativa, ha apuntat que el que cal garantir és que l'Estat –i també la Generalitat– donaran suport econòmic al projecte i, per tant, assumiran la part d'inversions que tenen compromeses. I ha dit que cal decidir sobre aquesta base.

Al final del ple, però, tot continua igual que ahir. L'alcalde demana un consens, que a dia d'avui no té, per al 2022 i l'oposició l'insta a anar endavant, liderar el projecte i anar sumant-hi suports. La decisió sembla evident, però ningú no la notifica.

El ple d'avui també ha començat a mostrar les primeres conseqüències de la falta de soci polític de CiU: l'oposició ha tombat la liquidació de pressupostos del 2012. Els únics, de fet, que CiU ha aconseguit aprovar fins ara. Ho va fer amb el PP com a soci exclusiu, i aquest divendres fins i tot els populars hi han votat en contra.

stats