Societat 10/08/2021

Troben el bacteri de la listèria en diversos lots de botifarra i bull

El fabricant ja ha retirat els productes contaminats i no consten afectats

Ara
1 min
El bacteri 'Listeria monocytogenes'.

BarcelonaLes autoritats sanitàries catalanes han detectat la presència del bacteri Listeria monocytogenes, causant de la listeriosi, una malaltia de declaració obligatòria, en diversos lots de botifarra i bull de llengua de la marca Salgot. De moment, no consta que hi hagi persones afectades. Es tracta dels lots 211804 i 212019 de botifarra negra, amb dates de caducitat el 7 d'agost del 2021 i el 23 d'agost del 2021; el lot 211804 de botifarra negra tradicional, que caduca el 24 d'agost del 2021, i el lot 212017 del bull de llengua, que caduca el 16 d'agost del 2021.

La troballa ha sigut notificada a l'Agència Espanyola de Seguretat Alimentària i Nutrició (Aesan) després de la detecció del bacteri en un autocontrol realitzat per un client en un dels productes, que es distribueixen a Catalunya, l'Aragó, les Balears, la Comunitat de Madrid i el País Valencià.

El fabricant ja s'ha posat en contacte amb els seus clients i està gestionant la retirada i, a més, aquesta informació ha sigut traslladada a les comunitats autònomes a través del Sistema Coordinat d'Intercanvi Ràpid d'Informació (SCIRI) amb l'objectiu que es verifiqui la retirada dels productes afectats dels canals de comercialització, per tal d'evitar que arribin als punts de venda.

L'Aesan recomana a les persones que tinguin al seu domicili productes afectats per aquesta alerta que s'abstinguin de consumir-los i els retornin al punt de compra. En el cas d'haver-los consumit i presentar algun símptoma compatible amb la listeriosi es recomana anar a un centre de salut. La listeriosi és una malaltia potencialment greu causada pel bacteri de la listèria, que infecta les persones amb aliments contaminats. Els símptomes poden aparèixer al cap de dies o setmanes i són semblants a un quadre gripal: febre, cefalea, dolors musculars o afectacions digestives. 

stats