Societat 08/03/2012

El TSJC salva la immersió a mitges

El ple de la sala contenciosa del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya demana a la Generalitat que doni resposta a les famílies que demanin l'ensenyament en castellà, però valida el model

Laura Díaz-roig
2 min

BarcelonaNo s'acaba la immersió lingüística en català a l'escola, però podria sortir-ne tocada. El ple de la sala contenciosa del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, després de dos dies de deliberacions, ha decidit reclamar a la Generalitat que doni resposta a les demandes de les famílies que volen escolaritzar els fills en castellà, tot i que no concreta com ho ha de fer. Els magistrats troben, en tot cas, que l'atenció individualitzada i temporal que s'ha ofert fins ara, en els casos dels demandants, no ha sigut suficient, o bé no s'ha demostrat que ho sigui. Però el model lingüístic no es qüestiona.

La decisió és la culminació d'un llarg periple judicial iniciat per tres famílies que reclamen que els seus fills facin l'ensenyament en castellà. El Tribunal Suprem, utilitzant la sentència contra l'Estatut del Tribunal Constitucional, va sentenciar que s'havia d'introduir el castellà com a llengua vehicular. El TSJC va emetre una interlocutòria que demanava a la Generalitat que aclarís què havia fet per aplicar la sentència. La conselleria d'Ensenyament va respondre explicant com funciona la immersió i justificant-ne la necessitat, i el TSJC va trobar-ho insuficient. Ara, el TSJC ha respost a l'últim recurs de la Generalitat amb la decisió presa aquest dijous.

p { margin-bottom: 0.21cm; } El TSJC, que ha pres la decisió per majoria de 21 vots, considera que no ha de fer un pronunciament general sobre el sistema d'immersió lingüística català, ja que seria “una lectura descontextualitzada” de la sentència del Suprem. Aquest pronunciament “podria anar més enllà” del que hauria demanat el Suprem.

El TSCJ estima, per tant, parcialment el recurs de la Generalitat, però considera que s'ha de mantenir la sentència del Suprem en la part en la qual es refereix a adoptar les mesures en el cas concret de les famílies que havien demanat l'escolarització en castellà. “No sembla acreditat que l'administració hagi executat degudament la decisió del Suprem”, conclou.

La interlocutòria presenta també un vot particular de la magistrada Núria Clèries, que coincideix amb el plantejament general del TSJC però avala el model lingüístic català i considera que el recurs del Govern s'hauria d'haver estimat totalment.

L'advocat de Convivència Cívica Catalana Àngel Escolano, que representa les tres famílies que van recórrer, ja ha anunciat que presentarà un recurs de cassació davant el Suprem contra aquesta decisió, ja que consideren que la sentència del Suprem no permet fer un tractament individualitzat a les famílies sinó modificar el sistema de forma conjunta.

stats