BARCELONA
Societat 06/07/2019

A la caça del turista a la Font Màgica

Manters, llauners i venedors de mojitos i pals de selfie persegueixen els visitants a Montjuïc

Maria Ortega
3 min
01. L’avinguda de Maria Cristina, amb les dues torres de la plaça Espanya al fons, plena de venedors de top manta. 02. Venedors de mojitos al costat de la Font Màgica.

BarcelonaFalta ben bé una hora perquè comenci l’espectacle a la Font Màgica de Montjuïc, a Barcelona. Els primers grups de turistes ja esperen asseguts a les escales que comenci el xou. Ho fan de manera discreta, encara són pocs, però al seu costat es comença a organitzar tota l’oferta comercial il·legal que els persegueix: ja hi ha una quinzena de venedors oferint cerveses, mojitos, gots de sangria o pals de selfieal costat de la font. La seva proposta és ben rebuda i la major part dels turistes sostenen una llauna de cervesa o un mojito d’un verd fluorescent mentre esperen que comencin la música i la llum. “Jo no sé com els agafen, si els estan preparant aquí, just al darrere dels lavabos”, lamenta la Yasmin, que treballa en un dels quatre xiringuitos que hi ha a l’esplanada de Carles Buïgas, a tocar de la font. Tots quatre, a aquella hora, estan pràcticament buits. Només alguna família s’asseu a les terrasses a intentar fer passar una calor que, tot i ser el vespre, es fa insuportable. Aquests establiments, amb llicència per fer-ho, ofereixen els mojitos a 7 euros, i les cerveses, a 2,70. Els venedors ambulants els rebenten els preus.

“Per ser tu, un euro”, respon un llauner quan algú li demana en castellà i amb poc aspecte de turista pel preu de la cervesa. Els mojitos els ofereixen a tres euros. I els clients no han d’abandonar el seu lloc privilegiat -guanyat amb l’esforç de la puntualitat i a força de resistir la calor- per poder seguir asseguts el xou de les fonts quan comenci, a dos quarts de deu de la nit.

Es calcula que, al cap de l’any, passen per aquest espai, a la falda de Montjuïc, un dos milions i mig de visitants. I tota l’oferta il·legal que s’associa al turisme els empaita aquí, com també ho fa a la zona de platges o en punts del centre de la ciutat. “Avui no han vingut els manters, falten ells”, recela un altre treballador de la zona, que relata que els dies que hi ha espectacle -de dimecres a diumenge en temporada d’estiu- els venedors ambulants fan seva l’avinguda de la Reina Maria Cristia i, fins i tot, part de la plaça Espanya. “Cada vegada són més”, assegura l’Anatoli, que també treballa en un xiringuito de la zona. El cap de setmana passat, però, Barcelona -i específicament l’avinguda que condueix a la font- vivia immersa en els actes del Pride. Per això, els manters no havien agafat les seves posicions habituals, perquè l’espai estava ocupat per una altra oferta i hi havia vigilància. El muntatge, però, els va agafar per sorpresa i dijous sortien del metro a l’estació de Plaça Espanya carregats amb tota la mercaderia com si fos un dia qualsevol. “Si hi ha policia, problemes”, resumia un d’ells, mentre dubtava si estendre o no la seva manta just al costat de la boca de metro.

L’avinguda Maria Cristina és, de fet, un dels llocs on últimament s’han fet forts els venedors del top manta, que també han fet seus espais com el Parc de la Ciutadella i que es mantenen al passeig de Joan de Borbó. Un informe de la patronal de la petita i el mitjana empresa Pimec estimava, aquesta setmana, en uns 136 milions d’euros l’impacte negatiu de la venda ambulant il·legal a la ciutat. I xifrava en uns 65 milions l’afectació directa sobre els comerciants, els més crítics amb la proliferació dels manters.

Un equip d’agents cívics

A la zona de la Font Màgica s’hi va posar en marxa, l’estiu de fa dos anys, un equip de 14 agents cívics que, tenint en compte la gran afluència de gent a la zona, havien d’evitar aglomeracions. “Nosaltres controlem la passarel·les, el trànsit de vianants”, respon un d’ells, identificat amb el seu uniforme taronja, quan se li demana per situacions com la del top manta o els llauners. Quan es va anunciar la posada en marxa d’aquest equip, el consistori va explicar que tindrien funcions com regular els fluxos de visitants o evitar les conductes incíviques.

Colau encara no cobra la taxa per a autocars turístics a la zona

L’Ajuntament de Barcelona va aprovar, durant el plenari del mes de setembre, una nova taxa pensada per als autocars que porten turistes a la zona de la Font Màgica. La mesura, amb l’objectiu de preservar l’espai públic i evitar la congestió, preveia que aquests vehicles abonessin 45 euros per a cada franja d’estacionament i havia de ser d’aplicació gairebé immediata. Però, tot i que ja fa quasi un any que està aprovada, encara no s’està aplicant. Fonts municipals asseguren que s’està treballant en el “desenvolupament tècnic” de la mesura, ja que s’ha de dissenyar un sistema de reserva de places per via telemàtica que encara no està disponible. Fins que el sistema tecnològic no estigui desenvolupat, els autocars no començaran a pagar la taxa aprovada, i de moment no hi ha una previsió de data.

stats