Societat 02/06/2021

El turisme de proximitat fa una crida a quedar-se a Catalunya aquest estiu

El sector ja frega el 50% d'ocupació i confia poder recuperar les pèrdues de l'any passat

Ara
2 min
Un grup de turistes en una visita guiada, en una imatge d'arxiu.

BarcelonaEl ritme de vacunació ha donat el tret de sortida a una temporada d'estiu que comença a assemblar-se a les d'abans de la pandèmia. Davant la reobertura de l'entrada de visitants a molts països, el sector del turisme de proximitat fa una crida a la ciutadania perquè, els pròxims mesos, opti per buscar destinacions dins del país. Per aquest motiu les confederacions d'agroturisme rural i la revista Descobrir Catalunya han impulsat la campanya Finestra o passadís? Si tries Catalunya ho tens tot, en què demanen apostar pel turisme d'interior per ajudar el sector a recuperar les pèrdues de l'any passat.

La Confederació Catalana d'Agroturisme i Turisme Rural (Concatur) ha explicat que les reserves per a aquest estiu avancen a bon ritme: al juny ja estan a un 38% d'ocupació, una xifra que per al juliol i l'agost s'enfila al 50%, motiu pel qual creuen que arribaran a cobrir totes les places. Les confederacions que agrupen el sector del turisme rural preveuen, segons recullen els impulsors de la campanya en un comunicat, que el 2021 serà millor any que el 2020 pel que fa a l'ocupació, tot i que no s'arribarà als nivells de facturació del 2019.

Les mesures que han hagut de prendre aquests allotjaments per adaptar-se a la nova situació sanitària inclouen la reducció de la capacitat d'aforament, ampliar l'espera entre l'entrada i la sortida dels hostes, així com intensificar la neteja i la desinfecció dels espais.

Públic català que busca el descans

Pel que fa al perfil d'hoste que els propietaris han identificat en les reserves, la majoria són fins ara de públic català, un col·lectiu que ja era predominant en l'agroturisme però que enguany encara ho és més. Asseguren que les agències de viatges, la principal porta d'entrada de públic estranger, no estan fent reserves al mateix ritme d'abans de la pandèmia. Afegeixen, a més, que en el cas de la Costa Brava i el Pirineu això podria ser una excepció, ja que sí que han començat a rebre alguns turistes europeus, tot i que molts menys que el 2019.

El sector constata també que, malgrat que les previsions són optimistes, la recuperació més lenta l'estan vivint les empreses d'activitats, les quals estan rebent menys volum de reserves. Això fa preveure, doncs, que els turistes que optin per allotjar-se en cases rurals aquest estiu ho faran per descansar o bé organitzaran activitats pel seu compte, per evitar aglomeracions. En aquest sentit, el director de la revista Descobrir, Joan Morales, ha demanat al Govern més polítiques de regulació i control de l'accés de visitants a espais naturals, així com de conscienciació ciutadana, per respectar l'entorn i les imatges de massificació de l'any passat.

stats