El macrobotelló a la UAB revifa el debat d'obrir l'oci nocturn

FGC fa un primer balanç: portes malmeses, pintades i seients arrencats

Ara
3 min
Restes de begudes, llaunes i plàstics després del macrobotelló al campus de la UAB

BarcelonaLes 8.000 persones que divendres a la nit van citar-se en un macrobotelló a la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), a Cerdanyola del Vallès, "no eren estudiants universitaris". El rector de la universitat, Javier Lafuente, ha desvinculat el col·lectiu de la festa il·legal i ha dit que el campus "va ser utilitzat d'una forma no usual". "Es va decidir que fos la UAB, però hauria pogut ser en un polígon industrial. Hi havia gent que venia en trens de tot arreu, però no tots eren estudiants nostres", ha dit Lafuente a RAC1.

La universitat té constància que alguns vàndals van entrar en almenys quatre pisos de la Vila Universitària i que hi va haver un robatori. "Intentarem trobar els responsables i ajudar tots els estudiants", ha afirmat Lafuente. Sobre les agressions, el rector té coneixement d'una víctima per agressió sexual (una noia de 18 anys que ja ha presentat denúncia) i una altra d'una agressió homòfoba, que encara no ha presentat reclamació davant els Mossos d'Esquadra. "Demà espero tenir més informació, però crec que, com a mínim, la víctima de l'agressió homòfoba és estudiant de la UAB. I la de l'agressió sexual, no ho descarto", ha detallat Lafuente.

Una persiana d'un pis de la Vila Universitària de la UAB forçada durant el macrobotelló.

La UAB va demanar una reflexió profunda i més compromís a les administracions per evitar nous macrobotellons. Mentrestant, els Mossos d'Esquadra van blindar la nit de dissabte a diumenge els accessos a la UAB per impedir una nova convocatòria. Diverses patrulles de la policia catalana van establir un control perimetral del recinte del campus amb diverses tanques i només van permetre el pas dels universitaris residents a la Vila. El mateix director dels Mossos, Pere Ferrer, va qualificar ahir la macrofesta a la UAB de "vergonya col·lectiva".

Una macrofesta que, pel cap baix, costarà 4.000 euros. És el primer balanç que ha fet Ferrocarrils de la Generalitat pels desperfectes als trens i a les instal·lacions: es van malmetre cinc portes de les màquines validadores d'accés i sortida de tres estacions (Universitat Autònoma, Les Fonts i Sant Cugat), es van fer pintades a l'interior d'un tren i es van ocasionar danys en els seients d'un altre comboi -amb diverses butaques arrencades-. FGC també ha volgut "reprovar i condemnar enèrgicament" els comportaments incívics que es van viure a les instal·lacions i als trens durant la nit del divendres 17 de setembre i la matinada del dissabte 18.

"Com a servei públic, aquest tipus d'actituds i els desperfectes ocasionats a les instal·lacions i els trens afecten directament totes les persones usuàries del servei", ha recordat la companyia, que ha precisat que durant la nit de divendres va afegir set trens addicionals davant "la demanda de passatgers no prevista". "Per evitar aglomeracions i riscos en andanes i trens, Ferrocarrils va adaptar la seva oferta amb rapidesa i d’acord amb els recursos disponibles", ha assenyalat la companyia.

Elena confia que obrir l'oci nocturn "quan es pugui" ajudarà a controlar els macrobotellons

El Govern, a través de la conselleria de Recerca i Universitats, també va condemnar "enèrgicament" els fets de l'Autònoma. Aquest diumenge el conseller d'Interior, Joan Ignasi Elena, ha dit que confia que quan decaiguin les restriccions a l'oci nocturn serà més fàcil evitar que es produeixin macrobotellons com el de la UAB, però ha recordat que la situació sanitària encara no és prou bona per reobrir l'oci nocturn. "Ens agradaria fer-ho, però quan sigui possible perquè no fem més mal que bé", ha dit en declaracions a TV3, i ha afegit que "quan es pugui obrir des del punt de vista sanitari ajudarà i facilitarà la gestió" dels botellons.

Amb tot, Elena ha volgut aportar un matís perquè creu que la celebració de macrobotellons com el de divendres "supera" la qüestió del tancament de l'activitat de nit. "Diguem-ho clar: a Madrid i altres llocs d'Europa l'oci nocturn està obert, i abans-d’ahir hi va haver a Madrid una festa amb més de 25.000 persones", explica per argumentar que no tot respon a la manca d'oci nocturn reglat.

Sobre aquest tema, el secretari general de la Fecasarm, Joaquim Boadas, ha afirmat que el sector veu "amb molta impotència" les macrotrobades com les de l'Autònoma. "La classe política pensa que escanyant el sector de l'oci nocturn legal la gent anirà a dormir. Doncs no, busca alternatives que no poden tenir ni supervisió ni seguretat", ha afirmat Boadas a RAC1, que ha recordat que només a Catalunya i a les Balears hi ha l'oci nocturn "totalment tancat".

Des de Ciutadans ja han demanat la compareixença dels consellers d'Interior, Joan Ignasi Elena, i de Salut, Josep Maria Argimon, per reclamar explicacions després del macrobotelló a la Universitat Autònoma de Barcelona. "El Govern no pot mirar cap a una altra banda quan hi ha un sector regulat com és l'oci nocturn", han opinat.

stats