Un jutge del TSJC aposta per reobrir les discoteques amb el passaport covid

Menciona la sentència del Suprem i retreu al Govern que no “explori” aquesta via

2 min
Clients amb mascareta a l'interior d'una discoteca quan van poder reobrir.

BarcelonaLes discoteques continuaran sense poder reobrir perquè el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha rebutjat la petició del sector. Però, per primer cop, la decisió no s’ha pres per unanimitat, perquè un jutge aposta per permetre que els locals d’oci nocturn reprenguin l’activitat amb el passaport covid. La patronal Fecasarm va presentar un recurs contra el tancament que manté el Govern –les discoteques només poden obrir als espais exteriors fins a les 0.30 h i sense ballar–. El sector demanava la reobertura amb un pla que limités l’accés als clients que estiguessin vacunats, tinguessin un test negatiu de covid o haguessin passat el virus. Una petició que ha rebut el suport d’un dels quatre magistrats de la sala, Héctor García Morago, que menciona la sentència de fa dos dies del Tribunal Suprem sobre el certificat covid i retreu a la Generalitat que no hagi “explorat” aquesta via.

García ha fet un vot particular perquè discrepa amb la resta dels jutges i accepta el recurs de la Fecasarm. El magistrat explica que la patronal vol flexibilitzar les restriccions a l’oci nocturn i a la restauració en els municipis catalans que tinguin menys de 250 casos de covid per cada 100.000 habitants. La Fecasarm proposa que per accedir als establiments es necessiti el passaport covid o un test negatiu, i que els locals puguin obrir amb l'horari següent: fins a les 3.30 h les discoteques i fins a la 1.00 h els restaurants. García explica que la informació que ha aportat el departament de Salut demostra que la pandèmia continua “remetent” però que ho fa “lentament”, sense que hagi desaparegut “el risc de desequilibri del sistema hospitalari”. Malgrat això, troba a faltar concreció sobre l’impacte que realment suposaria relaxar les mesures a l’oci nocturn.

Sense límit en altres àmbits

“La informació que se’ns ha ofert peca d’un excés de generalització”, considera García, que veu que “s’insisteix molt en la interacció social” tot i que “s’és generós amb activitats que comporten més contacte social”, perquè recorda que ja no hi ha cap límit de persones en les trobades. Per això qüestiona al Govern que no hagi plantejat altres opcions per “compatibilitzar” les restriccions del covid amb les discoteques. El jutge posa com a exemple que es pot “supeditar l’accés als locals” amb l’aplicació del certificat covid o un test.

El que és cert és que, també per primer cop, després de la sentència del Suprem que avala exigir el passaport covid a Galícia, Salut ha admès que estudia utilitzar aquest certificat per gestionar alguns àmbits. El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha reconegut aquest dijous en una entrevista a RAC1 que el passaport covid pot ser una eina per evitar mesures més restrictives si es produeix un repunt dels contagis. Però sobre la reobertura de l’oci nocturn s’ha limitat a dir: “N’hem d’estar molt segurs”.

stats