Catalunya estudia el passaport covid a l’hostaleria i l’Estat avisa dels límits

Darias deixa clar que el Suprem avala el certificat només si hi ha alta transmissió i mentre duri el risc

2 min
Una persona mirant el seu certificat covid al mòbil.

BarcelonaL’endemà que el Tribunal Suprem avalés que es pugui exigir el passaport covid per entrar a la restauració i l’oci nocturn, el Govern ha admès que estudia aquesta aplicació a Catalunya. La secretària de Salut Pública, Carmen Cabezas, ha explicat que la decisió judicial “obre una porta” que la Generalitat vol “explorar atentament”. “Tenim l’obligació de valorar totes les opcions”, ha avançat Cabezas, que ha assegurat que encara no tenen “cap concreció” del fet que es pugui demanar el certificat covid per accedir a bars, restaurants i discoteques, com ha autoritzat el Suprem a Galícia.

Cabezas ha volgut recordar que aquest document es va dissenyar per viatjar entre països, sobretot de la Unió Europea, tot i que ha reconegut que la sentència que es va conèixer aquest dimarts canvia l’escenari. “Tindrem en compte les possibles derivades”, s’ha limitar a dir. La doctora tampoc ha aclarit si ara Salut planteja que l’oci nocturn pugui reobrir amb l’aplicació del passaport covid, com ja han reclamat les patronals de les discoteques, perquè ha argumentat que la posició del Govern es treballa “conjuntament”.

Debat al Consell Interterritorial

Aquest debat ha tingut lloc aquest dimecres a la tarda en la reunió del Consell Interterritorial de Salut i diverses comunitats autònomes han plantejat aquest ús del passaport covid més enllà del de la mobilitat entre països. La ministra de Sanitat, Carolina Darias, ha llançat un missatge clar en contra de l’ús generalitzat d’aquest certificat per a l’hostaleria, l’oci nocturn o altres activitats i ha deixat clar que la sentència “acota” la seva aplicació a territoris on hi hagi un risc elevat de transmissió i durant el període en què es mantingui aquesta situació.

El Suprem marca un precedent per als tribunals inferiors, però això no vol dir que la ratificació sigui automàtica. En aquest sentit, Darias ha recordat que l’alt tribunal espanyol ja va tombar una petició del govern andalús per aplicar el passaport covid en l’hostaleria. En aquella ocasió es demanava de manera generalitzada, a diferència del que proposava Galícia. Amb tot, quan li han preguntat si el govern espanyol té previst modificar la legislació, Darias ha dit que no hi ha hagut cap canvi malgrat la sentència. A l’Estat, el govern espanyol s’ha mostrat partidari de no estendre els usos del passaport covid, al contrari de l’estratègia que han plantejat altres països europeus, com França o Holanda, que aquest dimecres ha aprovat el passaport per a la restauració i la cultura.

Desescalada en marxa

La trobada dels responsables de salut de les comunitats s’ha produït en un context de desescalada i supressió de mesures. Andalusia va anunciar aquest dimarts que recuperarà el 100% d’aforament en cinemes i teatres a les zones on la incidència sigui més baixa i Madrid aixecarà totes les limitacions horàries de la restauració i de l’oci nocturn el dia 20.

A Catalunya, les patronals de l’oci nocturn pressionen el Govern perquè abordi la reobertura i implanti el passaport covid. Si bé el departament de Salut va dir fa una setmana que calia esperar que les UCI es buidessin (ara hi ha 248 pacients crítics per covid), l’Ajuntament de Barcelona era partidari d’accelerar la reobertura per acabar amb la proliferació de botellons a les portes de les Festes de la Mercè. La patronal Fecasarm, però, veu impossible poder obrir amb garanties aviat.

stats