Societat 11/02/2016

La Universitat de les Illes Balears ha participat en el descobriment de les ones gravitacionals

El grup de recerca de Relativitat i Gravitació ha col·laborat amb la comunitat que ha ratificat la teoria d'Einstein. La UIB és l'única universitat de l'Estat que ha participat en la troballa

Ara Balears
2 min
Equip de recerca de la UIB que ha participat en el descobriment de les ones gravitacionals / UIB

PalmaUn grup de científics de l'Institut de Tecnologia de Califòrnia (Clatech) i l'Institut Tecnològic de Massachussets (MIT), amb la col·laboració científica LIGO, han ratificat aquest dijous una teoria que Albert Einstein va formular ara fa 100 anys, però que no va arribar a ser mai provada i que podria validar amb una evidència experimental directa el Big Bang. Els científics estan a una passa més de comprendre millor l'origen de l'univers.

El grup de Relativitat i Gravitació (GRG) de la Universitat de les Illes Balears (UIB) és l'únic grup d'investigació a Espanya que ha participat en aquest històric èxit científic. En concret, amb la col·laboració científica LIGO i GEO. La doctora Alicia Sintes, professora del departament de Física, i el doctor Sascha Husa formen part del consell de LIGO.

Els membres de la col·laboració LIGO a la UIB han treballat aquests mesos analitzant les dades del primer període d'observació i les dades relacionades amb aquest esdeveniment en particular. Entre els investigadors de la UIB que hi han contribuït de manera directa s'hi troba Miquel Oliver, un estudiant de doctorat de la UIB. Husa, l'investigador postdoctoral David Keitel i l'estudiant de doctorat Francisco Jiménez han contribuït directament a identificar la font a través de la investigació sobre la fusió de forats negres.

El doctor Husa n'explica el funcionament: "La idea bàsica és molt similar a la d'aplicacions de telèfons intel·ligents per identificar música, com Shazam. El meu treball consisteix a fer un catàleg de totes les possibles senyals d'ones gravitacionals procedents de la fusió de forats negres. Aquells que analitzen les dades poden comparar-les amb els senyals immersos en soroll que són registrats per LIGO".

Ara comença la fase més ambiciosa de l'anàlisi de les dades: s'estan cercant senyals continus procedents de púlsars desconeguts. Si les anàlisis desvetllassin alguna senyal, aquesta aportaria informació sobre la matèria en l'interior de les estrelles de neutrons.

Els físics han arribat a la conclusió que les ones gravitacionals detectades varen ser produïdes durant l'última fracció de segon de la fusió de dos forats negres per produir un únic forat negre més massiu en rotació. La col·lisió havia estat predita, però no havia estat mai observada.

stats