Societat 03/08/2011

Les ungles de les mans creixen tres cops més de pressa que les dels peus

C. Clairborne Ray
2 min
Les ungles, totes vint, arriben al creixement màxim en la segona i tercera dècada de vida.

The New York TimesPer què les ungles de les mans creixen més de pressa que les dels peus? I per què a mesura que em faig gran varia el ritme de creixement? No coneixem els mecanismes precisos dels quals depèn la velocitat de creixement de les ungles de les mans i dels peus, admet Jeffrey S. Dover, professor de dermatologia a la Facultat de Medicina de Yale, però s'ha determinat que les ungles de les mans creixen unes tres vegades més de pressa que les ungles dels peus.

"Amb l'edat, sembla que alenteixen una mica el creixement -diu Dover-; però no en sabem el motiu". La pell perd elasticitat i lluentor amb l'edat, "i tant els cabells com les ungles formen part de la pell i envelleixen de manera similar", afegeix.

Més lentament a partir dels 30

Bruce Robinson, instructor de dermatologia als hospitals Mount Sinai i Lenox Hill, de Nova York, diu que les ungles "arriben al creixement màxim durant la segona i la tercera dècada de vida i a partir d'aquest moment hi ha una davallada moderada del ritme de creixement".

Una possible raó, segons indica Robinson, podria ser un decreixement del flux sanguini o fins i tot alguna circumstància mèdica que afecti la circulació (com ara el fenomen de Raynaud, causat per una constricció espasmòdica del flux sanguini).

El creixement de les ungles, diu Robinson, depèn de múltiples variables: persona, lateralitat (per raons desconegudes, les ungles de la mà d'escriure creixen més de pressa), malalties i edat.

També afirma que el ritme de creixement és més intens a l'estiu i més lent a l'hivern; i que es creu que és més ràpid en els homes que en les dones, i també ho és en les dones embarassades.

stats