Societat 27/06/2019

Les quatre grans universitats catalanes, als ‘supercampus’ d’Europa

L’objectiu és que els alumnes puguin cursar els graus en diferents països sense haver de convalidar matèries

Laia Vicens
3 min
Les quatre grans universitats catalanes, als ‘supercampus’ d’Europa

BarcelonaTrenta-dos anys després del naixement del programa Erasmus, les universitats tenen davant seu un nou horitzó que podria transformar completament el sistema universitari europeu. La Comissió Europea va donar el vistiplau ahir a la creació de 17 supercampus, formats per 114 centres d’educació superior de 24 països. No es tracta de crear nous edificis ni laboratoris, sinó de treballar en xarxa per facilitar la mobilitat d’alumnes i professors. D’aquest gran projecte en formaran part 11 universitats espanyoles, entre les quals hi ha les quatre grans de Catalunya: UB, UPC, UAB i UPF.

Totes quatre han sigut escollides per participar en el que seran les primeres “aliances” universitàries europees, una iniciativa que uneix centres que comparteixen “una estratègia a llarg termini” per “millorar la qualitat i l’atractiu de l’educació superior europea i estimular la cooperació entre les institucions, els seus estudiants i el seu personal”, segons va afirmar ahir la Comissió Europea en un comunicat. A la pràctica, això significa que els alumnes d’aquestes universitats podran cursar els seus graus en diferents països sense haver de témer per les convalidacions de les assignatures o que les universitats d’una mateixa xarxa podran compartir investigadors i personal d’administració, per poder importar models d’èxit d’altres països. Això suposaria un gran salt endavant per als centres catalans, que fa temps que lamenten el poc marge de maniobra que tenen per contractar personal estranger.

El projecte de les universitats europees ha superat les expectatives de la Comissió, que va rebre 54 propostes. En principi havia de ser un programa format per 6 consorcis universitaris i finançat amb 30 milions d’euros, però l’allau de sol·licituds ha acabat inflant el pla pilot: al final es crearan 17 supercampus i s’invertiran 85 milions d’euros els tres anys vinents -cinc per a cada aliança-. L’anunci és, segons va dir la consellera d’Empresa i Coneixement, Àngels Chacón, “un reconeixement al sistema universitari català”.

Una missió concreta per aliança

La Universitat de Barcelona serà l’únic centre català que liderarà l’aliança de la qual forma part. Juntament amb quatre universitats més, impulsarà la CHARM European University, que vol construir “una oferta acadèmica singular i innovadora al voltant dels objectius de desenvolupament sostenible (ODS)”. “Ens hem de felicitar per tanta feina ben feta. Ara toca respondre al gran repte”, va afirmar ahir el rector de la UB, Joan Elias.

També es va congratular per haver sigut seleccionada la rectora de la UAB, Margarita Arboix. L’Autònoma participarà en una aliança amb la missió d’engegar un projecte d’educació basat en la resolució de reptes en lloc de titulacions de grau -el que seria el treball per projectes que ara fan moltes escoles de primària-. Aquest supercampus obriria un nou paradigma a les universitats, perquè vol intentar crear nous estudis “individualitzats i flexibles”. Es tracta d’oferir assignatures que s’adaptin a les necessitats dels estudiants, en lloc d’“un grau fix amb unes dimensions comunes per a tothom”. La iniciativa, va dir Arboix, “connecta amb l’ADN innovador de la UAB”.

El leitmotiv de l’aliança de la qual formarà part la UPF també serà la innovació. En concret, les sis universitats que han creat el programa Eutopia buscaran la manera d’implantar “mètodes innovadors de col·laboració”, com ara beques de doctorat en cotutela, nous programes conjunts de màster, escoles d’estiu, nous programes de mobilitat acadèmica i tallers acadèmics a les institucions associades.

Al seu torn, la UPC s’integrarà a la xarxa UNITE!, de la qual formaran part les principals universitats tecnològiques del continent. Posarà l’èmfasi en la formació del professorat perquè tingui en compte “els reptes del mercat laboral en els sectors científic i tecnològic”.

Cada aliança és formada per universitats d’almenys tres països. I tenen fins al 2025 per implementar els projectes.

stats