Societat 23/07/2014

Bellvitge tanca una altra unitat mentre el pacient amotinat que hi quedava era al quiròfan

Els responsables de l'hospital asseguren que la zona "més adequada" per a ell és la dels malalts postquirúrgics

Mario Martín Matas
3 min

L'Hospitalet de LlobregatL'Hospital de Bellvitge ha aconseguit tancar aquest dimecres la unitat 10.1 de traumatologia, on des de feia dies Dani Sierra era l'únic pacient que hi quedava. El jove, de 18 anys i que havia patit un accident de moto fa dies, ha sigut intervingut al quiròfan aquest matí, com estava previst. El centre ha aprofitat l'operació per recol·locar-lo, i aconseguir així continuar amb una part del tancament previst aquest estiu.

El jove s'havia negat reiteradament a abandonar la planta, en protesta per les retallades i la suposada saturació del servei d'urgències perquè no és possible traslladar pacients a planta, i havia criticat que havia rebut coaccions perquè deposés la seva actitud. Associacions de veïns, usuaris i el set sindicats que formen la junta de personal de l'hospital han protestat aquest dimecres contra les retallades aplicades, en una roda de premsa en què han assegurat que el pressupost del centre és uns 50 milions d'euros inferior al del 2010, i han xifrat en nou els casos de pacients que encara estan amotinats, en altres dues unitats a la tercera i a la novena planta.

Fonts de la gerència del centre han justificat a l'ARA el trasllat del jove, que havia manifestat la seva voluntat de tornar a la desena planta per seguir la protesta, perquè la zona "més adequada" per a ell és la que ocupen els malalts postquirúrgics. A més a més, han mantingut que volen complir el calendari de tancaments, sense precisar-lo, tot i que els sindicats han avisat que està previst un nou tancament aquest divendres i que nous pacients podrien sumar-se a la protesta.

En la roda de premsa, els sindicats han assegurat que el desallotjament del jove, que comptava amb el suport dels seus familiars i veïns de l'Hospitalet, s'ha fet per la força i amb l'ajuda de personal de seguretat, i que després d'això s'ha procedit a tancar la sala amb clau. L'hospital ha preferit no comentar aquest extrem: "No podem dir-ho amb seguretat", han expressat.

El president de la junta, Ramon Montoya, del sindicat d'infermeria Satse, ha recordat que aquest estiu la gerència de l'hospital pretén tancar 203 llits, fet que deixaria Bellvitge amb poc més de 400, prop de la meitat dels llits que estaven operatius fa quatre anys. Això és així perquè, fruit de les retallades que s'apliquen des de fa quatre anys, el centre ja ha perdut unes 250 places. "A l'estiu abans es tancava un de cada cinc llits, ara es tanca un de cada tres", s'ha queixat.

Els sindicats han negat reiteradament la tesi segons la qual ells utilitzen per motius laborals els pacients que no volen ser traslladats, i han explicat que és a l'inrevés, i que ha sigut la lluita d'usuaris i veïns en defensa de la sanitat pública la que ha permès que actualment encara quedin obertes dues unitats que ja haurien d'estar tancades.

Nou pacients amotinats

Segons han precisat, dels 13 pacients amotinats dilluns ara en queden nou. Cinc es troben a la unitat 9.1 de neurologia i quatre més a la 3.1 de cirurgia cardíaca. La resta ha rebut l'alta i ha marxat, excepte el jove operat avui. De fet, les associacions de veïns fan guàrdies per evitar que es produeixin més tancaments. Per a aquest divendres està prevista la clausura d'una altra, la 6.2, tot i que a la roda ja han avançat que hi ha pacients ingressats que podrien sumar-se a la protesta.

La representant de Metges de Catalunya, Teresa Fuentelsaz, ha carregat contra el Govern de CiU i el suport parlamentari d'ERC, assegurant que és impossible fer més del que ja fan si no s'augmenten els recursos pressupostaris. A més a més, ha criticat que Bellvitge ha eliminat 1.500 pacients de les seves llistes d'espera que, suposadament, s'han portat a d'altres centres de gestió, cosa que consideren que és una privatització encoberta del sistema perquè permet a altres centres fer les operacions fàcils i deixa a Bellvitge les difícils, a la vegada que profunditza en la pèrdua de recursos.

El portaveu de la Federació d'Associacions de Veïns de l'Hospitalet, Miguel Mansergas, ha carregat contra les retallades i ha assegurat a l'ARA que amb les seves protestes setmanals ja han recollit gairebé 40.000 signatures i han presentat més de 80 queixes per l'incompliment del temps garantit per operar-se. "No es pot jugar amb la vida humana", ha reclamat.

stats