SOCIETAT
Societat 21/02/2012

Fernández Díaz admet algun "excés" en les càrregues de la policia contra els estudiants de València

El ministre de l'Interior diu a Catalunya Ràdio que entre els manifestants hi havia "grups violents" i que la seva obligació és defensar "la institució policial". Compareixerà al Congrés si ho demanen els partits, i no descarta fer-ho a petició pròpia "quan la situació es calmi"

Laura Díaz-roig
2 min

BarcelonaEl ministre de l'Interior, Jorge Fernández Díaz, admet que hi pot haver hagut algun "excés o situació desafortunada" per part d'algun agent en les càrregues policials contra els estudiants de València. "Sóc al costat de la policia, però actuaré en conseqüència si hi ha hagut alguna actuació particular excessiva", ha dit en una entrevista a Catalunya Ràdio. Fernández Díaz ha dit que com a ministre ha de defensar la policia "com a institució", però s'ha compromès a investigar si hi ha hagut alguna "actuació desafortunada" per part d'algun policia.

El titular d'Interior considera que alguns radicals i violents han aprofitat la "bona voluntat" dels estudiants valencians per crear conflictes. També ha dit que, entre els manifestants, hi havia grup violents, "no el cos d'estudiants", ha precisat.

"Confio que s'imposi el diàleg i que arribi la calma", ha afirmat el ministre, que ha assegurat que els cossos de seguretat han de garantir el lliure exercici dels drets dels ciutadans, com el de manifestació o reunió, però sempre en el marc de la llei.

"Volem controlar l'excés, i no l'excés en el control", ha repetit Fernández Díaz en diverses ocasions. Ha dit, però, que una "minoria" no es pot convertir en "l'amo del carrer".

Lapsus 'linguae'

Fernández Díaz ha titllat de "lapsus 'linguae'" que el cap de la policia de València hagi definit els estudiants com "l'enemic". "Interpreto el que volia dir, però ho ha dit d'una manera molt desafortunada", ha admès el titular d'Interior. "He parlat amb els seus superiors, no amb ell", ha explicat.

El ministre de l'Interior compareixerà al Congrés dels Diputats, si ho demanen els grups parlamentaris, per donar explicacions sobre les càrregues policials, i tampoc descarta fer-ho a petició pròpia. El ministre espera que la situació es tranquil·litzi després de la polèmica que ha generat l'actuació policial a l'Institut Lluís Vives. "Després de la tempesta ve la calma", ha dit Fernández Díaz, que ha assegurat que treballarà perquè la situació torni a la normalitat "amb intel·ligència, prudència i control en l'ús de la força".

Els enfrontaments van acabar amb 26 detinguts, alguns d'ells, menors d'edat, i 17 ferits. El cap de policia de València va arribar a titllar els estudiants d'"enemics". Les càrregues han provocat moltes crítiques entre els partits de l'oposició del País Valencià i diverses organitzacions, i també una allau de reaccions a les xarxes socials. Els estudiants protestaven per les retallades del govern valencià i pels excessos en l'actuació policial de la setmana passada. El PSOE ha demanat la compareixença del ministre de l'Interior al Congrés dels Diputats.

stats