Societat 16/07/2019

La Vall d’Hebron avança en la cursa tecnològica i compra el primer robot de raigs del món per fer endoscòpies

L'aparell, de grans dimensions, va generant imatges 3D dels òrgans del malalt mentre l'intervenen

Laia Seró
2 min
El robot Artis Pheno amb el doctor Josep Armengol Miró, especialista en endoscòpies, i Isidre Fainé, president de la Fundació Bancaria ”la Caixa”

BarcelonaSi l'any passat era l'Hospital Universitari de Bellvitge el que ampliava l'àrea del servei d'endoscòpia, aquest estiu també ho ha fet la Vall d'Hebron. Això sí, el cos sanitari del centre barceloní compartirà a partir d'ara aquest espai amb un nou inquilí: es diu Artis Pheno i és el primer robot de raigs del món que s'utilitza per realitzar endoscòpies, tant per al diagnòstic com per al tractament d'afectacions digestives. L'aparell amplia la visió que tenen els metges durant aquesta mena d'intervencions internes: si fins ara l'equip mèdic només veia la foscor de l'interior de l'òrgan gràcies a la càmera que s'introduïa per la boca o l'anus mentre durava la prova, ara el personal també comptarà amb pantalles que els aniran enviant imatges 3D del que passa fora de les parets d'aquell òrgan. L'objectiu? Reduir el marge d'error humà, abordar amb més precisió les extirpacions de tumors i agilitzar el procés d'aquesta mena de tractaments.

L'aparell, que la Vall d'Hebron ha pagat amb part del conveni que li ha renovat la Fundació Bancària La Caixa, té un preu de més d'un milió i mig d'euros. I fins l'any vinent Barcelona serà l'únic lloc del món on n'hi haurà un: el 2020, l'Hospital Karolinski d'Estocolm i l'Agostino Gemelli de Roma també n'adquiriran un.

L'Artis Pheno, que té uns tres metres d'alçada i uns deu de llargada, ja és en una de les noves sales de l'hospital català que s'han rehabilitat els últims mesos. L'estructura està formada per diverses pantalles que se situen al voltant del llit hospitalari on s'estira el pacient i també per un gran braç articulat que és, en realitat, un escàner. Tal com s'ha demostrat aquest matí durant la presentació del robot, aquest braç efectua diferents moviments, que s'accionen amb tres palanques de control que estan instal·lades als peus del malalt. Un de més lent, que obté fotografies fixes d'una part de l'interior del tòrax i l'abdomen. I un de més ràpid, que després de fer una volta de 360 graus al voltant del pacient emet imatges en 3D de la zona.

El perfil del pacient

L'equip encapçalat pel doctor Josep Ramon Armengol Miró, un dels principals especialistes en l'aparell digestiu al país, calcula que podran fer unes 200 intervencions endoscòpiques cada any amb el robot. Seran els casos més complicats que arribin a l'hospital. La meitat, ja avancen, és probable que siguin pacients amb algun tipus de càncer digestiu; l'altra, malalts que tenen tumors benignes o a qui se'ls hagi d'extreure pòlips o extirpar cossos estranys com podrien ser càlculs a les vies biliars.

Al marge de l'Artis Pheno, el servei d'endoscòpia de la Vall d'Hebron preveu atendre més de 1.200 persones més cada any, gràcies a l'ampliació de les instal·lacions. S'ha passat de quatre sales on es poden fer exploracions digestives a sis, i l'espai de recuperació dels pacients s'ha duplicat.

stats