Societat 20/03/2021

El comerç de proximitat es beneficia del tall de trànsit de l’eix Sants - Creu Coberta els caps de setmana

Els veïns aproven majoritàriament la pacificació pels beneficis ambientals, segons un estudi municipal

Marc Parayre
2 min
Dissabte i diumenge de nou del matí a vuit de la tarda es talla l'eix Creu Coberta-Sants

BarcelonaBo per als veïns i profitós per al comerç de barri. Així és com valoren el tall de trànsit de l'eix Sants - Creu Coberta tres de cada quatre ciutadans i el 90% dels botiguers que han participat en un estudi qualitatiu que ha elaborat el districte Sants-Montjuïc sobre la iniciativa municipal "Obrim carrers". Les opinions de 535 persones consultades destaquen els beneficis d'una mobilitat més sostenible que millora la qualitat ambiental a la zona. El resultat coincideix amb la reobertura de les botigues no essencials aquest cap de setmana. Així i tot, l'enquesta es va elaborar mentre hi havia les restriccions per la pandèmia en els comerços els dissabtes i diumenges. 

Segons les enquestes realitzades, una gran majoria de comerciants, el 81%, consideren que la pacificació de l’eix Sants - Creu Coberta beneficia el comerç de proximitat. De fet, la iniciativa ha fet que un 36% de les persones enquestades compri més al barri, tot i que més d’un 50% reconeix no haver canviat els seus hàbits de compra. 

Mobilitat més sostenible

Així mateix, una quarta part de les persones que participen en l’estudi afirmen utilitzar menys el cotxe, el 61% ha augmentat els desplaçaments a peu i el 26% fan servir més mitjans sostenibles com la bicicleta o vehicles de mobilitat personal.

Pel que fa a la influència de la mobilitat, un 78% dels enquestats considera que “Obrim carrers” millora la qualitat ambiental cada cap de setmana, i un 77% percep una millora en l’ús que fan els veïns de l’espai públic. A més, això fa que més de la meitat dels veïns prefereixin quedar-se al barri els dissabtes i diumenges. De fet, aquesta mateixa proporció indica que passejar o comprar són les activitats principals que fan aquests dies de tancament al trànsit. 

Els enquestats també exposen els aspectes que creuen prioritaris per millorar la iniciativa. L'organització d'activitats socioculturals i la millora de la seguretat viària al llarg del carrer (impedir que passin cotxes) són els punts principals. També destaca el grau de conflicte identificat amb relació amb la convivència amb bicicletes i vehicles de mobilitat personal, opció assenyalada pel 6,5% de les persones participants.

stats