Societat 07/06/2021

Isaac Peraire serà el nou director de l'Agència de Residus de Catalunya

El vice secretari general d'ERC serà l'encarregat d'impulsar les noves lleis de residus i reducció de plàstics d'un sol ús

2 min
L'alcalde de Prats de Lluçanès, Isaac Peraire

BarcelonaEl vice secretari general de vertebració territorial d’ERC, Isaac Peraire, serà el nou director de l'Agència de Residus de Catalunya (ARC). Segons ha pogut confirmar l'ARA, Peraire substituirà en el càrrec Josep Maria Tost, que ha estat al capdavant de l'ARC durant l'última dècada. Amb el nou Govern, la gestió dels residus queda dins del paraigua de la conselleria d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, i per tant Peraire reportarà a la consellera Teresa Jordà.

L' exalcalde de Prats de Lluçanès, que serà nomenat aviat, serà l'encarregat d'impulsar dos avantprojectes de llei cabdals per complir amb les directives europees. D'una banda, la llei de residus per millorar la gestió i assolir els objectius de reciclatge que recullen les directives de la UE, que cada cop seran més exigents. De l'altra, la llei que ha de limitar els plàstics d'un sol ús i que el Govern vol aprofitar per fomentar la reutilització amb els envasos retornables, segons va avançar la mateixa Jordà aquest cap de setmana. Brussel·les ja va dictaminar que plats i coberts de plàstic d'un sol ús, les canyetes i altres utensilis per remenar les begudes o els bastonets de les orelles s'havien de prohibir.

La llei de gestió de residus va ser una de les assignatures pendents de la passada legislatura, una norma que ha de posar les bases per accelerar la millora de les taxes de reciclatge a Catalunya, que no va arribar al 50% de recollida selectiva de residus el 2020, com marcava Europa (va quedar-se en un 45%). L'impuls de models de recollida diferents com el porta a porta (que ja funciona a Prats de Lluçanès, on Peraire va ser alcalde) i de la fiscalitat verda, com la taxa justa amb què pagui menys qui millor separi els residus, seran part fonamental de la futura llei.

També haurà d'afrontar alguns conflictes oberts al territori amb projectes de nous abocadors, com el de Vacamorta, o bé autoritzacions per a instal·lacions noves, com la de la planta de purins de Tracjusa a Juneda per tractar residus urbans.

stats