HABITATGE
Societat 06/12/2019

Pressió veïnal per expropiar un palauet al Gòtic

Els moviments d’habitatge digne volen que a l’edifici, d’un fons d’inversió, s’hi facin pisos socials

Natàlia Vila
3 min
Façana principal de l’edifici Vilana Perles -situat al Barri Gòtic-, del segle XIV, que conté també un portal barroc del XVIII.

BarcelonaEls veïns del Barri Gòtic de Barcelona s’han proposat recuperar l’espai de l’antic palau Vilana Perles, al carrer Regomir, abandonat des de fa anys. Es tracta d’un espai catalogat com a residencial amb capacitat per fer-hi fins a 30 pisos segons les dades del registre cadastral; en canvi, fa gairebé una dècada que està buit i en estat de degradació. “És un edifici que ha quedat oblidat tant per la propietat, que és un fons d’inversió, com per l’Ajuntament de Barcelona”, denuncia Resistim al Gòtic.

Ara aquest grup veïnal s’ha començat a organitzar per exigir al govern municipal d’Ada Colau que expropiï l’edifici o bé “que estigui molt a sobre de les obres” i en recuperi “la funció social” en forma de pisos assequibles per als veïns. La plataforma també demana que el consistori sancioni la propietat -que ha anat canviant de mans entre diferents fons d’inversió de la mateixa empresa matriu- per tenir inutilitzat un bloc històric que podria alleujar l’emergència habitacional al barri, un dels que més pateixen els efectes de la gentrificació.

El grup veïnal Resistim al Gòtic assegura que aquestes pròximes setmanes començaran una campanya de pressió a l’Ajuntament per desencallar el futur d’aquest bloc i exigir que l’espai retorni al barri.

Segons els veïns més pròxims al palauet, l’edifici fa anys que està buit i “cau a trossos”, malgrat que l’immoble té un passat històric important per a la ciutat “que ningú conserva”, lamenten. L’estructura és del segle XIV, té un important portal barroc construït el XVII i compta, a més, amb un pati, dues torres i una galeria amb elements originals. “Està destrossat per dins, i per fora ja s’han perdut molts capitells i figures que hi havia a les finestres”, explica a l’ARA Anna Pérez, veïna i comerciant del mateix carrer. “L’última parella que hi vivia va acabar quedant-se sola al bloc i en va marxar ja fa molts anys -recorda Pérez-. Era una parella gran que havia viscut aquí tota la vida, i els seus avis ja hi havien nascut”. Ara fa temps que al palauet no hi viu ningú. “Abans hi havia un conserge, contractat per la companyia, que vigilava que ningú ocupés el recinte, però ara ni això”, afegeix Pérez.

Teulades d’amiant

Un simple cop d’ull evidencia que el bloc -ple de grafitis i deixalles a l’interior- està del tot deshabitat i enrunat. Des dels terrats dels blocs adjacents, a més, s’aprecia que algunes de les teulades del palauet són cobertes d’amiant, un material que quan es degrada pot comportar problemes greus de salut.

L’Ajuntament té coneixement de la situació de deixadesa del recinte: més enllà de contenir-hi patrimoni històric de la ciutat, l’edifici està envoltat d’equipaments municipals, com ara l’oficina de Serveis Socials del consistori, les termes portuàries de Bàrcino (també de l’Ajuntament) i les instal·lacions del Centre Cívic Pati Llimona. De fet, preguntat per aquest diari, el govern de Colau admet que ja tramiten una llicència d’obres majors.

El propietari és la socimi Optimum Re Spain, una empresa que es dedica a invertir en edificis, rehabilitar-los i posar-los en lloguer que depèn, al seu torn, d’un fons d’inversió. Segons l’Ajuntament, els plans d’Optimum és construir-hi 24 habitatges i un local. L’empresa ho corrobora i diu que l’Ajuntament “fa temps” que té el projecte damunt la taula: “El que no entenem és per què les llicències van tan lentes”, apunta una portaveu de l’empresa. Fonts municipals argumenten que “el consistori està validant que es respectin tots els elements protegits de l’edifici i que es tingui cura del patrimoni”, cosa que podria alentir els tràmits.

La por dels veïns és que el fons vulgui fer-hi pisos de luxe, fora de l’abast de la majoria. Però la companyia també és taxativa: “Seran pisos mitjans; aquesta zona, per l’entorn, tampoc tolera pisos d’alt estànding”, conclouen.

stats