Societat 30/07/2021

Craywinckel veu viable un accés "més fàcil" arreu per als vacunats però no a curt termini

La directora del Servei Català de la Salut considera que caldrà fer una desescalada molt més lenta que l'última

ACN
2 min
Dues persones rebent la vacuna a l’espai que s’ha muntat en un pavelló de la Fira de Barcelona per a la vacunació massiva

BarcelonaLa directora del Servei Català de la Salut, Gemma Craywinckel, veu viable un escenari en què la gent vacunada tingui un accés "més fàcil" arreu, per exemple a esdeveniments culturals o d'oci, però no ho preveu en el curt termini. En aquest escenari futur, les persones no vacunades s'haurien de fer PCR o tests d'antígens per accedir als mateixos llocs i els inconvenients que pot tenir associat això podrien "acompanyar" per augmentar la vacunació. Aquesta possibilitat, però, de moment "no és plantejable", ha admès, perquè no tothom ha tingut accés encara a la vacuna.

Sobre el procés de vacunació, Craywinckel ha afirmat, en declaracions a Catalunya Ràdio, que és "puntual" que sobrin cites i ha assegurat que si la gent no ha anat a la vacuna, s'intentarà "que la vacuna vagi a la població". Ha insistit que hi ha disponibilitat de dosis, però que no creu que el problema sigui de confiança de la ciutadania, sinó que la "asimetria" en l'arribada ha fet més difícil la gestió.

No a fer la vacuna obligatòria

Craywinckel ha inclòs les embarassades entre la població que s'hauria de vacunar tan aviat com es pugui. Pel que fa als professionals de la salut, ha assegurat que li agradaria que tothom estigués vacunat seguint l'ètica i la deontologia, però ha recordat que la llei no permet fer-ho obligatori. Tot i que encara no estan tancats els detalls de la vacunació de la franja de 12 a 16 anys, ha opinat que la millor manera és fer-ho als centres escolars.

Pel que fa a les restriccions, la directora del CatSalut ha dit que caldrà fer una desescalada molt més lenta que l'última. Segons ha explicat, queden un parell de setmanes perquè els ingressos a l'UCI comencin a baixar, d'una xifra que podria arribar als 700. A més, creu que la cinquena no serà l'última onada, però espera que les pròximes siguin de menys intensitat, tot i que ha reconegut que és difícil fer previsions perquè el virus va canviant.

En aquest sentit, ha reconegut els errors i ha dit que tant des de les administracions com des de la societat es va generar un missatge massa optimista. Tot i això, espera que la tardor i l'hivern portin a un "cert retorn" a la normalitat, també pel que fa a l'activitat del sistema sanitari. Abans de la cinquena onada, s'havia aconseguit recuperar gairebé el 90% d'activitat respecte a la del 2019. Un cop finalitzi la cinquena onada, la previsió és poder anar recuperant tota l'activitat perduda, que no ha tingut tant impacte com les altres, ja que s'ha donat en període estival, quan l'activitat programada ja acostuma a ser més baixa.

Craywinckel ha comentat la fotografia on apareix el vicepresident del Govern, Jordi Puigneró, amb una vintena de persones més. Tot i afirmar desconèixer l'abans i el després de la foto i les circumstàncies de la trobada, ha reconegut que la fotografia, com a tal, "no fa bé" i no ajuda des del punt de vista sanitari a reforçar el missatge de reduir la interacció social.

stats