Societat 28/09/2021

“Veure la plaça plena de taules i cadires fa molt estrany”

Els castellers reprenen l’activitat a Barcelona i Tarragona

Efren Garcia
2 min
El tres de set de la Colla Castellera Sant Pere i Sant Pau.

Cinc-cents seixanta-vuit dies han passat des que el món casteller va guardar la faixa a l’armari per aturar l’activitat a causa de l’arribada de la pandèmia. En aquest temps les colles han mantingut viva la flama de les torres humanes a través d’actes simbòlics. El mes de juny van arribar els primers pilars de quatre i de cinc pisos lligats a proves pilot o a estudis clínics, però la situació no va permetre l’anhelada represa fins al dimarts, 14 de setembre, amb l’aprovació d’un pla sectorial específic per a aquesta activitat.

Ciutats com Esplugues, Barcelona, Tarragona i Reus han tornat a gaudir de les construccions humanes en festes majors i s’espera que, a poc a poc, les formacions es vagin tornant a posar en marxa. Per a Carles Mata, president dels Castellers de Vilafranca, “la represa ha estat molt emotiva”. “Quan vam baixar del primer tres de set hi va haver uns cinc minuts d’aplaudiments mutus entre la colla i el públic. La gent tenia ganes de tornar a veure castells”.

Tot i que les primeres sensacions estan sent molt positives, els responsables de les diverses agrupacions estimen que la modificació del pla encara és massa restrictiva. Jordi Alomà, cap de colla de la Colla Jove Xiquets de Tarragona, considera: “Venint d’on venim, és un pas molt important”. Però també apunta que no n’estan contents: “El gruix de la colla és molt més gran”.

Dijous, la plaça de la Font de Tarragona va tornar a sentir el repicar de les gralles marcant l’aleta dels castells, però aquest cop el públic va haver de seguir l’actuació des d’una zona delimitada. “Veure la plaça plena de taules i cadires fa molt estrany”, explica el líder dels de la camisa lila. Diferent va ser el retrobament a Barcelona. La mostra de cultura popular de la Mercè es va traslladar al passeig de Gràcia, on l’organització es va veure desbordada en alguns moments.

“Vam haver de tenir controlat que tothom tingués el passaport covid, la pauta completa i els tests d’antígens per a la canalla”, explica Jaume Montoliu, cap de colla dels Castellers de Barcelona: “Tot va anar prou bé, però encara hi ha algunes coses que se’ns escapen”. Durant l’actuació hi va haver gent que no va respectar l’espai assenyalat i va ocupar el lloc destinat a les colles. Tot i les dificultats, el calendari comença a omplir-se i respecta diades tan importants com la del Mercadal a Reus -diumenge vinent- i la de Santa Úrsula -a finals d’octubre-. La repesca de les Festes Decennals de la Candela, a Valls, el mes de febrer vinent, podria esdevenir una oportunitat per allargar la temporada. Així ho planteja Albert Martínez, cap de colla de la Colla Vella dels Xiquets de Valls: “Tenim clar que estirarem fins a la Candela i mirarem com mantenim la colla fins llavors”.

stats