Societat 18/07/2013

Han arribat naus extraterrestres al Sistema Solar?

Un estudi de la Universitat d'Edimburg conclou que sondes d'altres civilitzacions podrien ser tan avançades que serien invisibles per als humans

Ara
2 min

BarcelonaLa possibilitat que els habitants de la Terra no siguem una excepció única i irrepetible en la nostra galàxia no només interessa als productors de Hollywood i als editors de còmic. Hi ha una intensa activitat científica dedicada a explorar les possibilitats que, en algun lloc de la Via Làctia, hi hagi altres civilitzacions. Una de les últimes contribucions a la hipòtesi d'altres mons amb vida l'han feta els matemàtics Duncan Forgan i Arwen Nicholson, dos científics de la Universitat d'Edimburg que han arribat a la conclusió que naus extraterrestres poden haver viatjat pel Sistema Solar.

Forgan i Nicholson creuen que no hi ha res d'excepcional en la possibilitat que altres civilitzacions ja hagin visitat el nostre sistema. Els dos científics, que han publicat les conclusions del seu estudi en un article a la prestigiosa revista 'Journal of Astrobiology', s'acosten al tema des d'una òptima purament matemàtica. Tradicionalment s'havia considerat que les enormes distàncies en la Via Làctia feien impossible entrar en contacte amb civilitzacions remotes. El fet que les sondes 'Voyager' hagin necessitat més de tres dècades de viatge per començar a sortir del Sistema Solar, travessant l'última frontera, semblava confirmar que explorar altres mons és impossible.

Però Forgan i Nicholson discrepen d'aquesta explicació. Segons ells, ja ha quedat provat que les sondes viatgen amb una velocitat més gran quan, en comptes de ser impulsades per la seva pròpia energia, ho fan gràcies a l'energia dels astres i cossos per on passen, que les van propulsant, empenyent sempre endavant. Amb aquest criteri, els científics han calculat que una sonda que viatgés a un 10% de la velocitat de la llum podria explorar de forma intensa la nostra galàxia.

Això obre la porta a pensar que qualsevol civilització hagi pogut, tècnicament, arribar al Sistema Solar. I, si ho ha fet, per què no en tenim notícies? L'explicació, per Forgan i Nicholson, cal buscar-la en la possible sofisticació superior d'altres civilitzacions, les sondes de les quals serien tan avançades des d'un punt de vista tecnològic que resultarien invisibles als humans.

stats