Societat 23/03/2018

Una vintena de detinguts per cultiu de marihuana arreu de Catalunya

Els Mossos d'Esquadra han comissat 26.000 plantes, 34.000 euros en efectiu i dues armes de foc

Acn
2 min
Els Mossos han trobat 20.000 esquetxos de marihuana envasats en cubetes de metacrilat a un negoci de jardineria

ManresaUna vintena de detinguts i 26.000 plantes de marihuana intervingudes. És el resultat d'un operatiu conjunt entre els Mossos d'Esquadra i l'Agència Tributària contra el cultiu casolà en diferents municipis de Catalunya.

La investigació va començar el setembre del 2016, quan la policia catalana va descobrir un cultiu 'indoor' de marihuana a Manresa. Les persones que el gestionaven tenien antecedents per tràfic de drogues i, després d'investigar-los, els Mossos van determinar que es tractava d'un grup dedicat al cultiu exhaustiu de marihuana en diverses zones del territori català. A més de Manresa, també van trobar plantacions a Callús, Súria, Premià de Dalt, Vallromanes, Montmajor, la Seu d'Urgell, el Coll de Nargó, la Pobla de Montornès, Cambrils i la Sènia.

L'escorcoll va culminar amb la detenció de 20 persones i el decomís de 26.000 plantes de marihuana, així com també 34.000 euros en efectiu i dues armes de foc. La magistrada del jutjat de primera instància i instrucció número 7 de Manresa va decretar l'ingrés a presó per a onze dels arrestats.

Xarxa organitzada

El setembre del 2016, els Mossos van detectar una forta pudor de marihuana al carrer Fonollar de Manresa i van confirmar les sospites que en aquella zona s'hi cultivaven plantacions. Els agents van detenir entre el 26 de gener i el 23 de febrer disset persones, de nacionalitat espanyola, italiana, peruana, russa, alemanya, holandesa i portuguesa, com a presumptes autores de delictes contra la salut pública i frau elèctric.

Més endavant, els investigadors van determinar que la banda criminal estava formada per catorze persones, a més de diversos col·laboradors que ajudaven amb els cultius. Comptava amb l'ajuda de dos electricistes que s'encarregaven de fer totes les connexions fraudulentes durant les instal·lacions dels cultius, i, a més, tenia un administrador de finques que els buscava immobles on poder fer les plantacions.

Els agents també van esbrinar que la majoria d'investigats compartien el subministrador, que, sota l'aparença de tenir un negoci lícit de jardineria, amagava el cultiu massiu d'esquetxos de marihuana per a la venda. A l'interior d'una de les seves naus es van localitzar 20.000 esquetxos de marihuana envasats en cubetes de metacrilat. Se l'acusa de comprar la producció de marihuana d'aquestes plantacions i exportar-la a diversos països d'Europa.

Antecedents per contraban

Segons ha explicat L'inspector Josep López Garzon, cap de l'Àrea d'Investigació Criminal de la Regió Policial Central dels Mossos d'Esquadra, malgrat que només 6 dels detinguts tenia antecedents penals abans de la causa, entre els arrestats hi ha persones que "anteriorment s'havien dedicat al contraban de tabac", ha dit. "Són gent que ja tenia una infraestructura organitzada i que ara cometen un nou fet delictiu amb menys risc que el contraban", ha afegit López Garzón.

El grup desarticulat, en fer 'cultiu indoor', podien intensificar la producció i arribar a obtenir entre 10.000 i 12.000 euros al mes en beneficis. Es creu que podien pagar sous de fins a 1.200 euros a les persones que s'encarregaven de cuidar les instal·lacions.

stats